Zawirowania wokół polskiej żywności

Obrazek użytkownika zetjot
Blog

Od paru lat dobiegają mnie rozmaite odgłosy zawirowań związanych z jakością polskiej żywności, czego typowym objawem jest kwestia "ile jest mięsa w mięsie", a dodatkowo, od paru tygodni takie odgłosy dobiegają zza południowej granicy i i od dawna przymierzałem się do napisania notki na temat. Nie może być najmniejszej wątpliwości, że istotny tu jest także wątek polityczny.

Polska żywność ma duże perspektywy, może być dobra, zdrowa i relatywnie tania a więc i konkurencyjna ale polityka w tej sferze wymaga stosowania sprawnej i rygorystycznej kontroli oraz promocji, bo nawet pojedyńcze przypadki malwersacji w tej tak wrażliwej dziedzinie mogą spodować katastrofę ekonomiczną i poważny uszczerbek na wizerunku.

A patrząc na dokonania Platformy w innych dziedzinach, nie chce mi się wierzyć, że akurat w tej sferze panuje wzorowy porządek i że można zaufać temu co się mówi w mediach.

Pochodzące z Czech zastrzeżenia co do jakości polskiej żywności możnaby potraktować albo jako przejaw nieuczciwej walki konkurencyjnej, albo jako sygnał zaniedbań ze strony polskiego rządu i niezbędna jest natychmiastowa reakcja polskich polityków by zapewnić pełną przejrzystość w tej sprawie. Jeżeli zastrzeżenia Czechów okażą się zasadne byłby to kolejny dowód na szkodliwość rządów Platformy, wprowadzającej chaos i korupcję w dowolnej dziedzinie jakiej by się nie tknęła.

Brak głosów

Komentarze

Raczej nie kazali naszym wytwórniom dodawać koninę do kiełbas.

Też Czesi nie zmuszali naszych do przerabiania przeterminowanych kiełbas i sprzedawania i ich.Robili to polscy przedsiębiorcy z własnej,nieprzymuszonej woli,w trosce o swoją kieszeń.

Vote up!
0
Vote down!
0

kazikh

#350200

Powinni być szybciej karani,wyroki surowsze i jako karę dodatkową powinno się zasądzać zarcie wędlin sporządzanych dokładnie w/g takiej samej receptury.

No ale nasze sądy są humanitarne,,,,

Vote up!
0
Vote down!
0

kazikh

#350202

ktorzy za pomoca pozytecznych idjotow, albo wdziecznych profesorow za to ze sa na stolkach gdzie miernota nigdy by nie zasiadla i zaswiadczaja ze sol wypadowa czy odpadowa ktora tylko mozna uzywac do solenia drog jest zdrowa.
Widzuialem takiego pozytecznego profesora chemi Michala Donten, ktory to w TV autorytatywnie sie wypowiadal na temat badanej przez niego soli, ktora byla pochodzenia wypadowego i byla mieszana z sola spozywcza.

Vote up!
0
Vote down!
0
#350300