Zawirowania wokół polskiej żywności
Od paru lat dobiegają mnie rozmaite odgłosy zawirowań związanych z jakością polskiej żywności, czego typowym objawem jest kwestia "ile jest mięsa w mięsie", a dodatkowo, od paru tygodni takie odgłosy dobiegają zza południowej granicy i i od dawna przymierzałem się do napisania notki na temat. Nie może być najmniejszej wątpliwości, że istotny tu jest także wątek polityczny.
Polska żywność ma duże perspektywy, może być dobra, zdrowa i relatywnie tania a więc i konkurencyjna ale polityka w tej sferze wymaga stosowania sprawnej i rygorystycznej kontroli oraz promocji, bo nawet pojedyńcze przypadki malwersacji w tej tak wrażliwej dziedzinie mogą spodować katastrofę ekonomiczną i poważny uszczerbek na wizerunku.
A patrząc na dokonania Platformy w innych dziedzinach, nie chce mi się wierzyć, że akurat w tej sferze panuje wzorowy porządek i że można zaufać temu co się mówi w mediach.
Pochodzące z Czech zastrzeżenia co do jakości polskiej żywności możnaby potraktować albo jako przejaw nieuczciwej walki konkurencyjnej, albo jako sygnał zaniedbań ze strony polskiego rządu i niezbędna jest natychmiastowa reakcja polskich polityków by zapewnić pełną przejrzystość w tej sprawie. Jeżeli zastrzeżenia Czechów okażą się zasadne byłby to kolejny dowód na szkodliwość rządów Platformy, wprowadzającej chaos i korupcję w dowolnej dziedzinie jakiej by się nie tknęła.
- Blog
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 625 odsłon
Komentarze
Czesi
11 Kwietnia, 2013 - 15:50
Raczej nie kazali naszym wytwórniom dodawać koninę do kiełbas.
Też Czesi nie zmuszali naszych do przerabiania przeterminowanych kiełbas i sprzedawania i ich.Robili to polscy przedsiębiorcy z własnej,nieprzymuszonej woli,w trosce o swoją kieszeń.
kazikh
Kary są zbyt niskie dla łajdaków fałszujących zywność
11 Kwietnia, 2013 - 15:58
Powinni być szybciej karani,wyroki surowsze i jako karę dodatkową powinno się zasądzać zarcie wędlin sporządzanych dokładnie w/g takiej samej receptury.
No ale nasze sądy są humanitarne,,,,
kazikh
Nie mam zaufania do polskiej zywnosci od kiedy rzadza PObole
11 Kwietnia, 2013 - 21:20
ktorzy za pomoca pozytecznych idjotow, albo wdziecznych profesorow za to ze sa na stolkach gdzie miernota nigdy by nie zasiadla i zaswiadczaja ze sol wypadowa czy odpadowa ktora tylko mozna uzywac do solenia drog jest zdrowa.
Widzuialem takiego pozytecznego profesora chemi Michala Donten, ktory to w TV autorytatywnie sie wypowiadal na temat badanej przez niego soli, ktora byla pochodzenia wypadowego i byla mieszana z sola spozywcza.