Wyrób wina i piwa miodowego
We wcześniejszych dwóch wpisach podałem przepisy na wyrób miodów pitnych. Ale ze względu na trudność w jego wytwarzaniu poniżej podam kilka przepisów na wyrób win z miodu i piwa(pychotka). A więc zaczynamy.
Przystępując do wyrobu win miodowych najpierw przygotowujemy tzw. brzeczkę. Jak robić brzeczkę podałem w części pierwszej "Wyrób miodów pitnych" (http://www.niepoprawni.pl/trackback/15495).
WAŻNE: Używając miodu dajemy go półtora kilograma zamiast 1 kilograma cukru.
Miód rozpuszczamy w zimnej wodzie w garnku emaliowanym i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować należy niezbyt długo, najwyżej 10-15 minut, zbierając starannie szumowiny.
Następnie do brzeczki dodajemy soki owocowe, wlewamy do butli i feremntujemy jak zwykłe wino.
A teraz kilka rodzajów wina:
1. Z agrestu - uważane za jedno z nalepszych win miodowych. Na 10 litrów "trzeciaka" dodajemy półtoralitra soku agrestowego.
2. Z porzeczek - Na 10 litrów "trzeciaka" dajemy półtora litra soku porzeczkowego (z białych porzeczek). Dodatkowo możemy jeszcze dodać pół litra soku z czarnych porzeczek. Nie dodawałem jeszcze nigdy soku z czerwonych porzeczek, więc nie znam smaku.
3. Z jagód - super w smaku, na 10 litrów "trzeciaka" dajemy 2,5 litra soku z jagód.
4. Z malin - na 10 litrów "trzeciaka" dajemy 2 litry soku z malin, lub na 10 litrów "półtoraka" dajemy 2,5 litra soku z malin.
Do wszystkich win dodajemy około 3g pożywki i drożdże typu win południowych (np. Tokaj).
Z miodu można także zrobić bardzo smaczne piwo.
Na 4,5 litra wody bierzemy 60dkg miodu. Gotujemy przez 30 minut zbierając szumowiny. Na miejsce wody odparowanej dolewamy nową wodę w ten sposób, aby po skończonym gotowaniu pozostało 5 litrów płynu. Po odszumowaniu płynu, zanurzamy w nim woreczek z muślinu z zawartością 1 dkg chmielu i gotujemy na wolnym ogniu przez dalsze 30 minut. Zbieramy tworzące się szumowiny, wyjmujemy woreczek i wyciskamy z niego płyn. Gotową brzeczkę odstawiamy z ognia. Z garnka odlewamy litr płynu i ochładzamy dla przygotowania matki drożdżowej. Na czubek noża bierzemy nieco zwykłych prasowanych drożdży piekarskich, rozporwadzamy niewielką ilość płynu i stawiamy naczynie z matką drożdżową w ciepłym miejscu. Po paru godzinach drożdże zaczną się rozmnażać ("bąblowanie"). Z dużego garnka przelewamy ostudzoną brzeczkę do gąsiora i zalewamy drożdżami. Szyjkę gąsiora obwiązujemy czystą szmatą i ustawiamy go w ciepłym miejscu. W ciągu 3 -5 dni odbywa się burzliwa fermentacja. Po upływie tego czasu przenosimy gąsior do chłodnego miejsca, gdzie pozostawiamy go przez 3 dni. Następnie zlewamy piwo do czystych butelek i kapslujemy (kapslownicę można tanio kupić w sklepach).
Radzę przechowywać w chłodnym miejscu, mi kilka razy jak było za ciepło wysadziło kapsle.
Życzę SMACZNEGO.
- Blog
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 3897 odsłon
Komentarze
Jacyl, ostro narażasz się właścicielom spółek grzesznych !
19 Lipca, 2009 - 20:19
pzdr
antysalon
@antysalon
19 Lipca, 2009 - 22:03
Może i się narażam lobby spółek grzesznych, ale liczę że wezmą mnie w obornę ekolodzy. W końcu te napoje są bez chemii i produkowane naturalnie.
----------------------------------------------------------- "Polska Niepodległa to Polska niebezpieczna" Lenin
@ Jacyl
19 Lipca, 2009 - 23:09
Bardzo cenny cykl "napitkowy". Proszę o jeszcze.
pozdrowienia
Gadający Grzyb
pozdrowienia
Gadający Grzyb
Re: Wyrób wina i piwa miodowego
20 Lipca, 2009 - 20:00
Chyba po obiadku napiję się Tokaju!
Pozdr.
...Obnoszę po ludziach mój śmiech i bukiety
Rozdaję wokoło i jestem radosną
Wichurą zachwytu i szczęścia poety,
Co zamiast człowiekiem, powinien być wiosną. K.Wierzyński
...Obnoszę po ludziach mój śmiech i bukiety
Rozdaję wokoło i jestem radosną
Wichurą zachwytu i szczęścia poety,
Co zamiast człowiekiem, powinien być wiosną. K.Wierzyński
Sklep posiadający asortyment do wytwarzania alkoholi
24 Listopada, 2014 - 13:01
Ja mogę od siebie polecić sklep który dostarcza potrzebny asortyment do wytwarzaniu alkoholi. Sam zajmuje się tym już od dłuższego czasu i na prawdę mogę polecić ten sklep, poza tym nie jest drogo i zawsze administracja może doradzić jak niektóre alkohole wytworzyć. Także polecam sklep esencje smaku http://esencjesmaku.pl/ Świetny sklep dla piwowarów wg mnie.