Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej

Obrazek użytkownika Chłodny Żółw
Blog

Minął kolejny Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej... Dla przypomnienia... "Gulaszowy Czwartek" to tylko symbol :) Comiesięczna akcja. Wcześniej prowadzona przeze mnie indywidualnie...

W związku z pojawiającymi się w całej Europie aktami medialnego antyhungaryzmu, na znak solidarności z naszymi węgierskimi Bratankami, postanowiłem, że w dniu 05.05.2011 po raz kolejny, uroczyście spożyję gulasz.

Zachęcam do udziału w akcji.
God bless Hungary!

("Gulyás-csütörtök" - a lengyel-magyar barátság napja)

(Havonta ismétlődő esemény. korábban egyéni kezdeményezésként indult...)

Tekintettel az Európa-szerte, közte a kelet-európai feltörekvő (volt kommunista/szocialista) országokban is tapasztalható magyar-ellenes média-kirohanásokra a működő LENGYEL-MAGYAR szolidaritás jeleként úgy döntöttem/döntöttünk, hogy magyar testvéreink melletti kiállásul 2011/03/03-án ismét ünnepélyes pörkölt- vagy gulyásevéssel nyilvánítjuk ki véleményünket :-).

Felhívunk mindenkit, hogy aki tud, vegyen részt az akcióban!

Isten áldja Magyarországot!)

[A magyar szerkesztők megjegyzése: nagyon köszönjük lengyel testvéreink értünk történő kiállását - amit az évszázadok folyamán össze-összefonódó történelmünk során többször is megtapasztalhattunk, most ismét nyilvánvalóvá vált: LENGYEL-MAGYAR, KÉT JÓ BARÁT]

[The note of Hungarian editors: we are grateful to our Polish friends for standing up for Hungarians - as we had experienced in the common history of these two nations during centuries at many occasions, it is now again manifested: POLISH and HUNGARIAN are GOOD FRIENDS]
_______________________________________________

Oto proponowany przepis:

1) Składniki (wersja za wielkiezarcie.com)
0,60 kg mięsa wołowego
3 cebule
3 ząbki czosnku
0,40 kg ziemniaków
2 zielone papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyzeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego kminku
mąka do zabielenia (?)
1 pomidor
5 łyzek oleju
1 kostka rosołowa

2) Składniki na 4 porcje (uwaga! wersja węgierska - Sándor László):
40 dkg wołowiny
1 średnia cebula
1 zielona papryka
1 pomidor
...2 łyżki oleju
1 łyżeczka. słodkiej papryki
25 dkg żółtej brukwi i mieszane
30 dag ziemniaków
Szczypta kminku

Usmażyć cebulę z zieloną papryką, wlać 200 ml ew. więcej wody, dodać pokrojone mięso, kminek, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy mięso jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojonego pomidora, kostkę rosołową. Kosteczka ok. 1cm.

Aktualna liczba uczestników "Gulaszowego Czwartku" zarejestrowanych na Facebooku: 346

(Facebookowcy! Dopisujcie się! I zapraszajcie znajomych!)

Brak głosów