Tak to zleciało....

Obrazek użytkownika kryska
Kultura

Zespół Czerwone Gitary który powstał 45 lat temu w Trójmieście.
Czerwone Gitary – polski zespół muzyczny, założony przez Jerzego Kosselę i Henryka Zomerskiego 3 stycznia 1965 roku, w kawiarni "Crystal" w Gdańsku Wrzeszczu.

W pierwszym składzie występowali jeszcze Bernard Dornowski, Krzysztof Klenczon i Jerzy Skrzypczyk.
Pod koniec 1965 odszedł Henryk Zomerski, a jego miejsce zajął Seweryn Krajewski.
Swoje największe sukcesy zespół osiągnął w pierwszych 5 latach istnienia.
W 1966 grupa wydała swój debiutancki album To właśnie my, który sprzedano w liczbie 160 000 egzemplarzy.
W marcu 1967 r. zespół opuścił założyciel i pierwszy lider J.Kossela.
W maju 1967 zespół nagrał swoją drugą płytę długogrającą Czerwone Gitary 2 sprzedaną w rekordowej ilości 240 000 sztuk.
W tym samym roku Seweryn Krajewski otrzymał na Festiwalu w Opolu Nagrodę Polskiej Federacji Jazzowej za debiut kompozytorski.
W 1968 ukazał się kolejny album Czerwone Gitary 3 (sprzedaż 220 000 egzemplarzy), a zespół zdobył pierwsze wyróżnienie w Opolu za "Takie ładne oczy".
W styczniu 1969 grupa otrzymała trofeum „MIDEM” w Cannes we Francji, przyznawane za największą liczbę sprzedanych płyt w kraju, z którego pochodzi wykonawca.
Takie samo trofeum otrzymał wtedy zespół „The Beatles”. Czasopismo "Billboard" przyznało grupie specjalną nagrodę dla najpopularniejszego zespołu.
W czerwcu – główna nagroda na Festiwalu w Opolu za piosenkę „Biały krzyż”.
W 1970 roku z grupy odszedł ówczesny lider, Krzysztof Klenczon.

Zaledwie kilkanaście dni po założeniu grupy, 15 stycznia 1965 r., odbył się w Elblągu inauguracyjny występ.
Od tego czasu zespół dał ok. 4400 koncertów, a największą frekwencję - po 14 tys. widzów - miały dwa: w 2001 i 2004 r. w niemieckim Oberhausen.

W 2003 roku zagrali po raz pierwszy w swej historii w Pałacu Kremlowskim w Moskwie, a w następnym - w Dreźnie, na wielkim koncercie z okazji wejścia Polski do Unii Europejskiej.

Wiosną 1997 roku z grupy odszedł jeden z jej filarów, twórca i wykonawca wielu przebojów, Seweryn Krajewski.

Na jubileusz 45-lecia grupa, laureat konkursu "Polityki" na najlepszy polski zespół XX wieku, szykuje kilka koncertów-niespodzianek, m.in. 6 marca w Sali Kongresowej w Warszawie i na początku sierpnia w Operze Leśnej w Sopocie.
Od dłuższego czasu występuje w składzie: Jerzy Kossela i Henryk Zomerski (założyciele i twórcy koncepcji artystycznej), Jerzy Skrzypczyk (współzałożyciel), Mieczysław Wądołowski (od czerwca 1997 roku) oraz Arkadiusz Wiśniewski i Marek Kisieliński.

Czerwone Gitary w lipcu 2007

Dyskografia

1966 - To właśnie my
1967 - Czerwone Gitary (2)
1968 - Czerwone Gitary (3)
1970 - Na fujarce
1971 - Spokój serca
1971 - Consuela (płyta nagrana i wydana w NRD)
1974 - Rytm Ziemi
1976 - Dzień jeden w roku
1976 - Port piratów
1978 - Rote Gitarren (płyta nagrana i wydana w NRD)
1999 - ...jeszcze gra muzyka
2005 - O.K.
2009 - Herz verschenkt (płyta nagrana i wydana w Niemczech)

Muzycy zespołu

Jerzy Skrzypczyk - perkusja, śpiew (1965 -)
Jerzy Kossela - gitara, śpiew (1965 - 1967, 1991 - 1993, 1999 -)
Henryk Zomerski - instrumenty klawiszowe, gitara basowa, śpiew (1965, 1999 -)
Mieczysław Wądołowski - śpiew, gitara akustyczna (1997 -)
Marek Kisieliński - gitara, instrumenty klawiszowe, śpiew (2004 -)
Arkadiusz Wiśniewski - śpiew, gitara basowa (2003 -)
Bernard Dornowski - śpiew, gitara, gitara basowa (1965 - 1999)
Seweryn Krajewski - śpiew, gitara, gitara basowa, instrumenty klawiszowe, skrzypce (1965 - 1997)
Krzysztof Klenczon - śpiew, gitara (1965 - 1970)
Dominik Konrad - flet, gitara, śpiew (1970)
Ryszard Kaczmarek - gitara basowa (1972 - 1977)
Jan Pospieszalski - gitara basowa (1977 - 1979)
Wojciech Hoffmann - gitara (1997 - 2000)
Dariusz Olszewski - gitara, śpiew (2000 - 2004)
Arkadiusz Malinowski - gitara basowa, wokal (1999 - 2003)

A teraz chwila wspomnień - Krzysztof klenczon i piosenka "Biały krzyż"

http://www.youtube.com/watch?v=V_tVV2lbPXs

Jedna z najpiękniejszych piosenek wybitnego wokalisty i kompozytora, Krzysztofa Klenczona. JESIEN IDZIE PRZEZ PARK muzyka: Krzysztof Klenczon słowa: Marek Gaszyński i Bogdan Loebl

Czerwone Gitary - Kwiaty we włosach

Takie ładne oczy

Nie zadzieraj nosa

Anna Maria i młody urzekający Seweryn

Któz tego nie śpiewał

Hej za rok matura
Za pół roku
Już niedługo, coraz bliżej - za pół roku

Minęła studniówka
Z wielkim hukiem
Czas ucieka i matura coraz bliżej

Za miesiąc matura
Dwa tygodnie
Już niedługo, coraz bliżej - dwa tygodnie

Oj za dzień matura (o jejku co to będzie)
Za godzinę
Już niedługo, coraz bliżej - już za chwilę

I co dalej?

Znów za rok matura
Za rok cały
Już niedługo, coraz bliżej - za rok cały
Już niedługo, coraz blizej - za rok cały !

I jeszcze wspaniała piosenka świąteczna jakże już starego zespołu..

Ach te stare, dobre czasy i ta muzyka....

Ocena wpisu: 
Brak głosów

Komentarze

 z najlepszych zespołów na świecie.

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#42098

Pzdrwm

triarius
- - - - - - - - - - - - - - - -
Liberalizm to lewactwo sklepikarzy (i alibi aferzystów).

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0

Pzdrwm

triarius

-----------------------------------------------------

http://bez-owijania.blogspot.com/ - mój prywatny blogasek

http://tygrys.niepoprawni.pl - Tygrysie Forum Młodych Spenglerystów

#42112

Ciebie

bye! pozdro

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#42116

 Niczego nie wącham i nie zażywam.Wolę wypić raz na jakiś czas pół litra.Pozdrawiam.

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#42650

Ach te stare, dobre czasy i ta muzyka....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krysia, podzielę się z Toba swoimi początkami znajomości z Czerwonymi Gitarami, którzy wtedy jeszcze nie nazywali się Czerwonymi Gitarami.

Otóż moja siostra mieszkała wówczas w Sopocie przy ul. Dzierżynskiego. Przyjeżdżałem do niej na wakacje. Obecnie nie wiem na jaką ta ulica została przemianowana. Nawet nie tyle nie wiem, ile nie pamiętam, bo juz po zmianie na niej byłem. Ale do rzeczy. Otóż ulica tą dochodziłem do tej (ach ta pamięć) biegnącej w kierunku mola, skąd miałem blisko na plaże WDW, gdzie w sezonie stał nonstop, a tam zaczynali swoją kariere własnie i Kosela i Zomerski i inni. Gdy ich słuchałem, nieodmiennie twierdziłem, że nasz zespół jest lepszy :-) Nasz tzn krakowski, grający wówczas w barbakanie. Oczywiście równiez tylko w sezonie letnim. Z żalem stwierdzam, że się wtedy myliłem. "Nasz" przerodził sie chyba w Dżamble, a tamten "sopocki" w czerwone gitary. Obecnie, ilekroć spotkam sie ze wspominkami o początkach Cz. G. zawsze na mysl mi przychodzą tamte czasy. Fajna muzyka, bliskość plaży, dziewczyny, czasem nawet wschód słońca i wogóle...ech łza sie w oku kręci...

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#42146