Już nie trendy i nie cool?

Obrazek użytkownika kryska
Blog
Kartofel, pyra, batat, bulwa, barabola, kompera, grula, bulba. Ziemniaki niejedno mają imię. - Październik stoi u dwora, wykop ziemniaki z pola - W Polsce do niedawna były stałym elementem tradycyjnej kuchni. Pomysłów na bez liku na ziemniaki: młode ziemniaczki, ziemniaki pieczone w skórkach, ziemniaki w papilotach, pieczone kawałki ziemniaków, ziemniaki z wody, gotowane na parze, tłuczone (mash) i smażone z rozmarynem. Dania z ziemniakami: knedle, gnocchi, kopytka... Bataty, słodkie ziemniaki i......... Dziś Polacy jedzą mniej ziemniaków. Jest moda na kaszę, ryż i makaron - przekonują producenci. Konsumpcja ziemniaków spada od lat. O ile w 2004 r. Polak jadł ich 129 kg rocznie (spożycie bilansowe na mieszkańca), to w 2010 r. już o 17 kg mniej. - donosi "Puls Biznesu". Ręce mogą więc zacierać producenci kaszy, choć - ich zdaniem - popytu nie napędzają zasobniejsze portfele Polaków, lecz moda na zdrowe odżywianie. Kasza przestała być postrzegana jako pożywienie dla biednych. Spektakularny wręcz wzrost odnotowuje kasza jaglana - opowiada Gabriela Antczak, dyrektor marketingu Kupca. Moda modą, ale czy kaasze i makarony zdrowsze są od ziemniakow i mniej tuczące? Dlaczego warto jeść ziemniaki? Od dłuższego czasu kartofle owiane są złą sławą ze względu na swoje rzekome właściwości tuczące. Nic bardziej mylnego. Ziemniaki prawie nie zawierają tłuszczu i posiadają niewielką wartość kaloryczną. Skąd więc ta ich zła reputacja? Kaloryczny ziemniak to tylko i wyłącznie ziemniak polany sosem lub omaszczony tłuszczem. Kartofle z wody same w sobie nie spowodują, że utyjemy. Dodatkowo dostarczają nam sporo witamin – m.in. witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, K, E i PP. Ponadto kartofle bogate są w wiele minerałów – magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor. Dzięki zawartości błonnika ziemniaki usprawniają nasze procesy trawienne. Są również nieopisanych źródłem łatwo przyswajalnej skrobi, węglowodanu utrzymującego równomierny poziom glukozy we krwi. Nie bójmy się więc jeść ziemniaków. To prawdziwi sprzymierzeńcy szczupłej sylwetki. Jak przyrządzać? Ziemniaczki pieczone, frytki, chipsy, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki „uklane”, puree czy placki ziemniaczane. Metod podania ziemniaków jest mnóstwo. Sposób przyrządzenia ziemniaków wpływa na ich wartość odżywczą. Gotowanie to jedna z najpopularniejszych możliwości obórki termicznej ziemniaka. Jednak podczas gotowania następuje znaczna utrata walorów odżywczych kartofli. Pieczenie i smażenie z kolei powoduje nasiąknięcie ziemniaków tłuszczem. Najlepiej więc gotować ziemniaki na parze lub pod ciśnieniem w szybkowarach. Oczywiście najzdrowsze są te cienko obrane lub w łupinach, gdyż to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej właściwości odżywczych ziemniaków. Z czym łączyć? Ziemniaki doskonale smakują z innymi warzywami, m.in. szpinakiem, pomidorami i papryką. Idealnie pasują do zup i sałatek. Wbrew powszechnej opinii warto zestawiać je z różnorodnymi mięsami. Zasadotwórcze środowisko ziemniaków łagodzi bowiem oddziaływanie kwasotwórcze mięsa na nasz organizm. Oto trendy i cool - Risotto z indykiem i warzywami Ja wybieram staromodne - Zsiadłe mleko z młodymi ziemniakami i koperkiem. Czasem potrzeba prostego jedzenia, a im goręcej, tym bardziej się je docenia. Najlepiej smakuje na dworze, mimo skwaru idealny sposób na ochłodę. ]]>http://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/399088,polacy-jedza-cora...]]> ]]>http://drogeria.biz/3163/cala-prawda-o-ziemniakach/]]> ]]>http://www.olgasmile.com/podsumowanie-ziemniaczany-sezon-2009.html]]> Ziemniaki w łupinach z twarogiem (pyry w mundurkach z gzikiem) 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 szklanka śmietany koperek lub szczypiorek sól Sposób przyrządzenia: Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i śmietaną. Dodać koperku lub szczypiorku i doprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami w mundurkach Julian Tuwim Kartofle Czujesz? Ogniskiem pachną te pogańskie lata, Gdy iskrami trzaskały żagwie jałowcowe I dym wełnistym kłębem za wiatrem ulatał, I marszczyły się z żaru kartofle surowe. Gdy zrudziałą gałęzią, iglastą i suchą, Huknąć stos w łeb płomienny - jakbyś w ogień cisnął Worek żywych chrabąszczy! Takim sykiem prysnął, Taką paniczną chmarą iskromiotu buchał. I nigdy tak kartofel podany do stołu Nie nęcił, jak ten właśnie, z przyswędem i węglem, Łapczywie wytrącony patykiem-pocięglem Z siwej, gorącej mąki leśnego popiołu. Z dłoni go w dłoń przerzucać! dmuchać, bo gorący! Parzy obłuskiwaną spieczoną łupiną! Tknąć w sól z papierka! wchłonąć w usta chuchające, Żeby się na skaczącym języku rozpłynął! Łódkami się przez siwą Pilicę wracało, Z prądem, wiatrem, pod wieczór, pod zorzę wiśniową, W milczeniu, zamyśleniu, z gorejącą głową. Tak się ogień, popioły i smutek poznało. Pieczone ziemniaki - Jak na świętego Antoniego chmurki, to z ziemniakami na górki - - Grudzień daje się we znaki, tym, co późno kopią ziemniaki -
Brak głosów

Komentarze

Kryska: /.../  Oto trendy i cool - Risotto z indykiem i warzywami ...

                                        ***

Lemingowo bardziej chyba podnieca sie suszi (sushi) po warszawsku.

To ukochale, bardzo pozadane danie warszawskich lemingow.

Mam nadzieje, ze nie podniecasz sie tymi zakaskami:

Vote up!
0
Vote down!
0

baca.

#277527

jesli rybka to tylko z rusztu lub panierowana i smazona

Smażona ryba-dorsz w panierce, ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty. Mmmm.



pzdr

Vote up!
0
Vote down!
0
#277531