Chleb jak Lenin

Obrazek użytkownika kryska
Blog

Dzisiaj o chlebie naszym codziennym.
O chlebie tostowym.
Oczywiście świeżym zawsze, można powiedzieć świezym i żywym jak Lenin.
Osobiście chleba tostowego nie spożywam, gdyż zawsze uważałam i uważam, że białe pieczywo jest szkodliwe dla organizmu ludzkiego, a przynajmniej nie widzę w jego spożywaniu żadnej korzyści.
Lubię oczywiście grzanki i sporządzam je.
Kroję wtedy mój chleb codzienny żytni, oczywiście sporządzony na zakwasie na kwadraciki, wkładam do tostera i grzanki wylatują jak się patrzy.
I jakie chrupiące, a jakie smaczne!
I do tego zdrowe, a na pewno nieporównywalnie korzystniejsze dla naszego żołądka niż nasączony chemią, biały jak śniezny puch o konsystencji gąbki chleb tostowy, wiecznie żywy jak Lenin.
Konsumenci wymagają, by z chleba tostowego powstawały pyszne grzanki, by chleb miał wyraźny, łagodny smak i długo utrzymywał świeżość.
A te warunki moze spełnic chleb tylko z ogromną ilościa dodatków chemicznych.
Prawda jaki piękny, jaki swieży, jaki żywy?

Wygląda tak, że zjadłoby się ochoczo cały bochenek.
Tyle tylko, ze uroda tego chleba nie idzie w parze z jego wartościami zdrowotnymi.
Ja temu pieczywu mówię stanowczo NIE, chleb tostowy to najgorsze pieczywo z możliwych, bardzo często traktuje się je dodatkowo enzymami i stabilizatoram, po to własnie, by tost wyglądał zalotnie jak i zachował swieżośc nienaturalnie długą.
A najgorszy dla zdrowia jest chleb tostowy ten zapakowany w folię i ze stemplem długowieczności.
To prawdziwa bomba chemiczna dla naszego układu trawiennego.
Na metce chleba pisze zreszą o środku przeciw pleśniowym oraz o konserwantach zastosowanych przy produkcji.
Ale kto to czyta?
Ja czytam i polecam wszystkim lekturę umieszczoną na wypiekach.
Jeżeli masz możliwość uniknięcia dodatkowej porcji chemii, której i tak każdy z nas wchłania za dużo, to powinieneś z takiej okazji skorzystać.
Dla siebie, dla swojego zdrowia.

Jak powstaje chleb tostowy?
Ciasto do wypieku chleba tostowego jest pszenne i powstaje podobnie jak ciasto pszenne na kajzerkę lub ciasto do bułek hamburgerowych.
Zawiera ono jednak więcej cukru i tłuszczu, a czasem także emulgator czy dodatek enzymatyczny, który sprawia, że chleb tostowy jest jasny.
Można do niego także dodać mleko w proszku.
Firmy produkujące chleb tostowy na skalę przemysłową zazwyczaj dodają do niego środek konserwujący albo emulgatory. W takich przypadkach okres ważności chleba tostowego wynosi powyżej miesiąca. Chleb taki często poddawany jest też pasteryzacji, która także ma przedłużyć jego trwałość. Jej efekt zanika jednak w przypadku wszelkich, nawet drobnych uszkodzeń opakowania.

Firmy i piekarnie nieprodukujące na skalę przemysłową, niedodające do chleba konserwantów zazwyczaj produkują chleb tostowy ważny przez około 6-7 dni.
A wszystko po to, by sprostać wymaganiom konsumenta, by chleb tostowy był zawsze świeży.

Pieczywo tostowe jest wzbogacone utrwalaczami (dzięki czemu ma dłuższy termin do spożycia), a pozbawione tego co ma zwykłe pieczywo czyli: błonnika, soli mineralnych.
Jeśli już koniecznie musisz taki chlebek jeść to polecam zrób go sam.
Będzie przynajmniej bez dodatków niszczących Twój organizm.

Ja, jeśli chcę zmiany przygotowuję sobie chlebek z ziarnami.
Pyszny.
Oczywiście z masełkiem.

SMACZNEGO.

http://expertia.pl/strefa/material/jak-powstaje-tostowy-chleb
http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5617157,Chleb_gorszy_wypiera_lepszy.html
http://www.prawica.net/opinie/20992

Ocena wpisu: 
Brak głosów

Komentarze

ABECADŁO O CHLEBIE

ABC

Chleba chcę,

lecz i wiedzieć mi się godzi,

z czego też to chleb się rodzi?

 

DEF

Naprzód siew:

rolnik orze ziemię czarną

i pod skibę rzuca ziarno.

 

HKJ

Ziarno w lot 

zakiełkuje w ziemi łonie

i kłos buja na zagonie.

 

ŁIL

Gdy już cel

osiągnięty gospodarza, 

zboże wiozą do młynarza.

 

MNO

Każde źdźbło

za obrotem kół kamienia

w białą mąkę się zamienia.

 

PQS

To już kres.

Z młyna piekarz mąkę bierze

i na zacier rzuca w dzieże.

 

RTU

I co tchu

w piec ogromy wkłada ciasto,

by chleb miały wieś i miasto.

 

WXZ

I chleb wnet.

Patrzcie ile rąk potrzeba,

aby mieć kawałek chleba.

 

(Władysław Bełza)

 

 

 

Pozdrawiam wszystkich polskich zjadaczy chleba :))) z Kryska na czele za zdrowotny wpis :) !!!

 

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#89235

dzięki za wstawienie tego wiersza
szukałam go i nie mogłam znależć

poZdrawiam

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#89244

:)

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#89246

Krysko, przez Ciebie znowu oparskałem monitor :-)) Skojarzenie Lenina z tostowym - bezcenne! :-)

A potem przyszły do mnie zapłakane literki GYÓ, że ich nie ma w wierszu... ;-(

Pozdrawiam maniakalno-depresyjnie.

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#89249

weż Prozac

a najlewpiej ten mój chlebek z ziarnkami, pychota

pozdrawiam pysznie

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#89276