Rzecz o kapuście, czyli tradycje polskie
Dzisiaj będzie to wpis całkowicie kulinarny, a rzecz będzie o kapuście, bo tu niektórzy piszą o potrawach, ale o najważniejszym składniku polskiej kuchni zapominają.
Kapusta jest warzywem, które może być na słodko i na ostro, z grzybami i z agrestem, a tu nikt o kapuście słowa dobrego nie powie.
Do tej notki skłoniło mnie dziś to, że będąc na tzw. rynku zakupiłam piękną młodą kapustę, którą dziś na obiad podałam, gotując ją na słodko-kwaśno, a u nas w domu taką kapustę zakwasza się właśnie agrestem i robi się zasmażkę z masełka, mówię wam pycha.
Ale kapusta w ten sposób podana, to wierzchołek góry, bo można z niej zrobić pyszne gołąbki,(co prawda, ja wolę do gołąbków kapustę włoską, ale taka młoda też jest w sam raz).
Jeżeli o kapuście mowa, to nie można nie wspomnieć o tej ukwaszonej, z której, po pierwsze pyszny bigos można zrobić, (a już pojawiła się na rynku, taka latosia, jak mówiła moja babcia) i to dopiero jest bigos z takiej, ona jeszcze taka biała nie jest, tylko zielonkawa, ale pachnie w całej kuchni jak się ją gotuje.
Ale bigos to się w każdym domu robi, tak jak pierogi z kapustą i grzybami, a taki farsz można wykorzystać do naleśników z farszem, kapuściano-grzybowym, który jest o niebo lepszy od pierogów i można wariacje wyczyniać, gdy takie podsmażone na patelni naleśniki panierowane w jajku i bułce na talerzu leżą, a to sosem majonezowo czosnkowym, a to beszamelem polane, albo po prostu sosem grzybowym.
Mówię wam pycha!
Moja babcia, która była wielką wielbicielką kapusty, nauczyła mnie takiej potrawy, która u nas w domu nazywa się kapustą smażoną, taką kapustę kwaszoną smaży się na smalcu, z dodatkiem tylko pieprzu i miodu, a jest pyszna, smalcu wkłada się na patelkę taką dobrą łyżkę, jak się rozgrzeje, to kładzie się kapustę, nawet jej odciskać nie trzeba, bo woda wyparuje, posypuje się pieprzem i kładzie do smaku miodu, ja lubię słodką, więc na pół kilo kapusty wkładam dwie, trzy łyżki i smaży się tak długo, aż ten miód zaczyna się karmelizować na kapuście, pycha jako dodatek do ziemniaków, klusek ziemniaczanych, czy pyz, nawet mięsa nie potrzeba, zwłaszcza jak ziemniaki, lub kluski skwarkami są polane.
Trzeba jeszcze zaznaczyć, że w czasach komuny, była ta kapusta z nami, urozmaicała nam posiłki, a nawet zmieniała smak często kiepskich wędlin, które były dostępne na PRLowskim rynku.
Więc składam tu hołd kapuście, bo nawet w przysłowiach Polskich traktuje się ją po macoszemu.
Pozdrawiam serdecznie.
- Blog
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 1923 odsłony
Komentarze
Re: Rzecz o kapuście, czyli tradycje polskie
11 Maja, 2009 - 12:55
Stanowczo - w trosce o własne zdrowie - protestuję przeciwko takim smakowitym wpisom. Wczoraj zażyłem ostatnią pigułę antybiotyku, aby zwalczyć stan zapalny swojej ślinianki. Przy czytaniu takich tekstów ślinianki mi tak pracują, że mogą bidulki paść. Co Ty wyprawiasz? Pośrednio zatrujesz mnie antybiotykami. Litości.
Piotr W.
Piotr W.
]]>Długa Rozmowa]]>
]]>Foto-NETART]]>
Re: Re: Rzecz o kapuście, czyli tradycje polskie
11 Maja, 2009 - 13:57
Dobrze, że nie zajrzałeś do działu Przepisy. :))
Iwonko! Dałem przepis na eintopf z kapusty...
11 Maja, 2009 - 17:23
... i mięs wielorakich w przepisach. Pragnę dodać, że wbrew pozorom kapusta lubi śmietanę. Można nią polewać gołąbki przed zapieczeniem i będzie niebo w gębie!
W bigosie kapusta powinna być dodatkiem do mięsa, nie odwrotnie. Sprawdziłem, więc wiem :)
------------------------- "Dixi et salvavi animam meam"
Re: Iwonko! Dałem przepis na eintopf z kapusty...
11 Maja, 2009 - 17:24
Zabójcy moich ślinianek! Będziecie mnie mieli na sumieniu.
Piotr W.
Piotr W.
]]>Długa Rozmowa]]>
]]>Foto-NETART]]>
bardzo mi Cię szkoda Piotrze!
11 Maja, 2009 - 18:06
Może zaczniesz pluć na telewizor, jak mój ś.p. dziadek ? :):):)
------------------------- "Dixi et salvavi animam meam"
Iwona
11 Maja, 2009 - 18:26
Dziękuje za przepis, wygląda smacznie.;)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
**********
Niepoprawni: "pro publico bono".
Kapusta
11 Maja, 2009 - 21:47
Re: Kapusta
11 Maja, 2009 - 22:44
Przepisy kolekcjonujemy tutaj: http://niepoprawni.pl/przepisy :)
Możesz dodać swój, idź do Dodaj zawartość -> Przepis w Panelu Użytkownika (po prawej) :)
Drodzy moi i kochani czytelnicy
11 Maja, 2009 - 23:00
Ten wpis kapuściany napisałam z półtora roku temu...doszłam do wniosku, że warto go zreanimować.
Był to wpis, na polemikę z "Igłą" w Salonie 24.
A fakt jest taki, że kapusta jest w kuchni polskiej jak ziemniaki, tak zwanym nieodłącznym składnikiem obiadów.
Pozdro.:D
http://www.jareccy.pl
" Upupa Epops ".