Reperkusje Oświadczenia AKO w sprawie naruszania zasad etosu pracownika nauki

Obrazek użytkownika Jerzy Mariusz Zerbe

Po Oświadczeniu Akademickiego Klubu Obywatelskiego im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w sprawie naruszania zasad etosu pracownika nauki, które wzbudziło szeroki odzew w mediach, w dniu 7 lutego 2013 r na stronie głównej portalu Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ukazało się oświadczenie JM Rektora UAM o następującym brzmieniu:

Oświadczenie Rektora

Wobec ożywionej dyskusji w mediach, związanej z listem Akademickiego Klubu Obywatelskiego im. Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu, informuję, iż grupa sygnatariuszy tego listu nie jest upoważniona do prezentowania stanowiska całej społeczności akademickiej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Do wyrażania opinii w imieniu uczelni, zgodnie ze Statutem UAM, upoważnione są władze rektorskie oraz Senat.

Rektor UAM
Prof. dr hab. Bronisław Marciniak
________________________________

W odpowiedzi na powyższe władze Akademickiego Klubu Obywatelskiego im. Lecha Kaczyńskiego skierowały na ręce JM Rektora list następującej treści:

Odpowiedź na oświadczenie Rektora UAM

Poznań, 10 lutego 2013 r.

Magnificencjo, Panie Rektorze!

Ze zdumieniem przeczytaliśmy na internetowej stronie głównej naszej Uczelni Oświadczenie Pana Rektora stwierdzające, że AKO nie jest upoważnione do prezentowania oficjalnego stanowiska UAM.

AKO jest stowarzyszeniem zarejestrowanym, skupia obecnie 260 członków społeczności akademickiej Poznania i Polski, w tym około połowę stanowią pracownicy UAM. W naszym ostatnim Oświadczeniu AKO wypowiedziało się – jak zawsze – tylko w imieniu swoich członków, których lista znalazła się pod tekstem oświadczenia.

Nigdzie i nigdy w wypowiedziach prywatnych, czy – zwłaszcza publicznych – my, członkowie AKO, nie uzurpowaliśmy sobie takiego prawa; zawsze wypowiadaliśmy się tylko w imieniu członków naszego stowarzyszenia, które ma jasno i klarownie sformułowane założenia ideowe i programowe, które – jak sądzimy – nie wszyscy członkowie społeczności UAM podzielają.

Dziwi nas ponadto, że w Oświadczeniu Pana Rektora nie ma podobnego zdystansowania się do listu czterdziestu kilku pracowników UAM i około 150 absolwentów naszej Uczelni.
Łączymy wyrazy szacunku

W imieniu AKO
Prof. dr hab. Stanisław Mikołajczak – Przewodniczący AKO
Prof. dr hab. Stefan Zawadzki – Wiceprzewodniczący AKO
_________________________________

Jak widać, w Poznaniu nieporozumienia zdarzają się i miejmy nadzieję, zawsze będą skutecznie wyjaśniane. Naśladownictwo wskazane.