Czosnek pogromcą bakterii
Czosnek ma niezwykłe właściwości zdrowotne, zalecany jest szczególnie osobom potrzebującym wzmocnienia odporności, przeziębionym, z podwyższonym cholesterolem (1-2 ząbki dziennie). Należy do najstarszych roślin uprawnych. Wiadomości o jego stosowaniu sięgają nawet 3000 lat p.n.e. Na lecznicze właściwości czosnku zwrócił uwagę już Hipokrates.
Związki siarki, nadają warzywu ostry smak i zapach. Jednakże dzięki tym właśnie związkom czosnek zyskuje superwłaściwości. Czosnek zawiera prowitaminę A, witaminę B1, B6 i C oraz mnóstwo minerałów: wapń, miedź, mangan, fosfor, selen i cynk.
Dobrym sposobem na zneutralizowanie charakterystycznego zapachu czosnku będzie zjedzenie surowego jabłka lub sałaty.
Czosnek chroni przewód pokarmowego przed infekcjami przeciwbakteryjnych. Roślinę tę wykorzystywano jako podstawową metodę walki z chorobami bakteryjnymi. W okresach epidemii noszono nawet główki czosnku chroniące przed zakażeniem. Siła lecznicza, którą przypisuje się tej małej cebulce jest ogromna. O właściwościach czosnku pisze Małgorzata Różańska w swojej książce Super żywność czyli superfoods po polsku.
Czosnek — naturalny antybiotyk
Jedną z najbardziej znanych właściwości czosnku jest to, że zachowuje się on jak antybiotyk. Jest skuteczny zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Swoim działaniem obejmuje szczepy z rodzaju Escherichia,Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphyloccocus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. To bakterie, które są główną przyczyną zatruć pokarmowych.
Doświadczenia wykazują też, że czosnek jest aktywny wobec bakterii Helicobacter pylori występującej w przewodzie pokarmowym człowieka, która jest główną przyczyną m.in. wrzodów żołądka. Być może leczenie wyciągiem z czosnku pozwoli na skuteczne leczenie zakażeń H. pylori bez konieczności stosowania antybiotyków. Czosnek działa zabójczo także na prątki gruźlicy.
Zdaniem badaczy wyciągi z czosnku mogą być wykorzystywane w terapii zakażeń jamy ustnej, ponieważ wykazują wysoką aktywność zabójczą wobec najważniejszych drobnoustrojów powodujących choroby przyzębia.
Profilaktyka chorób układu krążenia
Związki siarkowe obecne w czosnku chronią przed wystąpieniem schorzeń sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że działają one na kilka sposobów. Jednym z nich jest obniżanie poziomu cholesterolu, LDL i trójglicerydów. Inne badania wykazują, że czosnek zapobiega chorobom układu krążenia również przez poprawę przepływu krwi, bo hamuje skupianie płytek krwi (trombocytów).
Ponadto jedzony regularnie czosnek pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych. Według niektórych badaczy regularne jedzenie go może opóźnić proces miażdżycowy nawet o 15 lat! Tym samym stanowi skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia. Nie ma jednej ustalonej dawki czosnku wywierającej terapeutyczne działanie, jednak w ramach prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego sugeruje się włączenie 4 g czosnku (1-2 ząbki) dziennie do diety.
(...)
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 251 odsłon