Przez żołądek do… serca polskich menów
Pozwolicie, że zadebiutuję na „moim” blogu pisząc o tym, co też jest ważne w naszym życiu. Czytałam o kulinariach, które kiedyś zamieścił Jazgdyni. Było to interesujące. Zauważyłam, że spotkało się to z dużym zainteresowaniem blogerów i komentatorów, którzy dodali kilka przepisów na dobre jedzonko. Chciałam tu napisać o potrawie, która do dzisiaj bywa na naszym stole, a mojemu mężowi przypadła do gustu. Mam tu na myśli klasyczne Češtine lahodné knedlíků, jako że do niedawna była to moja narodowa potrawa.
Bywa, że mamy już dość kotletów schabowych, czy pieczonych kurczaków z ziemniakami, bądź frytkami. Wtedy warto sięgnąć po potrawę, która jest równie kaloryczna, – po… knedliczki. Przygotowanie ich jest bardzo proste i w miarę szybkie.
Do przyrządzenia knedliczków potrzebne są następujące składniki:
– mąka krupczatka - 500 g,
– jajko - 2 szt.,
– mleko – 1 szklanka (250 ml),
– drożdże - 20 g,
– sól - do smaku, duża szczypta,
– cukier - 1 łyżeczka.
Co z tymi produktami mamy zrobić, aby po niespełna godzinie delektować się knedlikami?
Najpierw trzeba lekko podgrzać mleko. Potem dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki, drożdże i przykrywając ściereczką odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrobić ciasto o elastycznej konsystencji. Przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto będzie rosło, wstawić do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku z dodatkiem odrobiny masła, które zapobiegnie sklejaniu się knedliczków podczas gotowania. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 porcje i z każdej uformować kształt knedla (takiej małej bagietki).
Włóż knedliczki do wrzącej wody i gotuj je w czasie około 15-20 minut. Muszę tu zaznaczyć, że knedliczki będą rosły w trakcie gotowania, więc trzeba dobrać odpowiednio duży garnek. Ja gotuję w garnku 3,5-litrowym.
Jak podawać ugotowane już knedliczki?
Gorące knedliczki trzeba pokroić. Najwygodniej kroi się je za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedliczka i zaciągnąć nad nim. Podawaj od razu na przykład z bitkami i sosem, z przystawką marynowanych grzybków lub pieczarek. Można też podawać z surówką z kiszonej kapusty, a knedliczki podsmażyć na maśle.
Bywa, że nie zawsze mamy czas na przygotowanie knedliczków. Wówczas proponuję, by poprzednio robiąc ciasto – zrobić z podwójnej porcji, a jej połowę uformowaną (w małe bagietki) zawinąć w folię i zamrozić w szufladzie zamrażarki na następny obiad. Trzeba tylko pamiętać, by przed gotowaniem lekko rozmrozić ciasto, a czas gotowania wydłużyć do 25 minut.
Życzę smacznego… mniam, mniam.
Eva (żona Satyra)
_________________
Korekta w j. polskim - Satyr
- Blog
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 7093 odsłony
Komentarze
@ Eva - manželka Satira
6 Września, 2014 - 11:04
... witaj Eva !
Dzięki za przepis - wyborny.
Swoja drogą ten Satyr to chyba w czepku urodzony ?!
A i jeszcze coś : czy można łączyć knedliczki z Becherovką :-))) ??
pozdrawiam
@Maruš
6 Września, 2014 - 12:14
Eva! Pálinkás jó reggelt!
6 Września, 2014 - 12:32
Mnie najbardziej smakuje taka mocno bimbrowata ponad 60! przepędzona w okolicach Szarvas ( po polsku jeleń).
pzdr
antysalon
maruś!, beherovkę czasem z kawą czyli kawa turbo!
6 Września, 2014 - 12:24
Kiedyś w lutym o 5 rano na Vaclavske Nameste tuż przed wyruszeniem do Harahov wypiłem takie turbo ze straganu. Wszytkie dreszcze uszły!
pzdr
antysalon
@Antysalon, - hihihi...
6 Września, 2014 - 12:43
A to je dobré :-)
Pozdraviam,
Eva
Antysalonie...
7 Września, 2014 - 09:08
.... aby ten koktailik był TURBO, jaka powinna być proporcja :-)))) ?
No i mamy sposób na dreszcze !
Dzięki
maruś!, do filiżanki wystarczy walć szczeniaczka
8 Września, 2014 - 14:30
pzdr
antysalon
Przez stół
Ukryty komentarz
Komentarz użytkownika tadman został oceniony przez społeczność negatywnie. Jeśli chcesz go na chwilę odkryć kliknij mały przycisk z cyferką 2. Odkrywając komentarz działasz na własną odpowiedzialność. Pamiętaj że nie chcieliśmy Ci pokazywać tego komentarza..
6 Września, 2014 - 11:19
do... :D
Knedliczki super
6 Września, 2014 - 11:40
Byłem w Czechach dosyć dawno, ale do tej pory pamiętam knedliczki ze sztuką mięsa surówkami i piwkiem.
Po powrocie do domu prosiłem Małżonkę o taką potrawę, ale ponieważ nie wiedzieliśmy jak to się robi to kupiliśmy
knedliczki w supermarkecie Billa i też mi bardzo smakowały.
Eva!, rozsmakowałem się w nich na nartach w Harahov
6 Września, 2014 - 12:19
Dziękuję za przepis. Postaram się ulepić w najbliższych dniach. Zajadalem się nimi jeżdżąc z synami na nartach z Certovej Hory w Harahov.Generalnie smakuje mi czeska kuchnia. Mają też b. dobre wędliny oraz pieczywo tak zwykłe jak cukiernicze. O svetlych leżakach nie wspominając a i śliwowicach też. Co prawda czasem Czesi w nas nie gustują, ale to pryszcz.( Ne rozume!, a czego ty ne rozume?)
pzdr
antysalon
dołączam się do podziękowań!
6 Września, 2014 - 14:18
mam takie skojarzenie: pewnie z tego samego ciasta można zrobić poznańskie pyzy, czyli "pączki na parze". Poza samą "obróbką cieplną" wszystko tak samo, łącznie ze sposobem podania i popicia :-)
Bóg - Honor - Ojczyzna!
@Eva
6 Września, 2014 - 17:40
Witaj Evo!
Od maleńkości lubiłem knedliczki. Bardzo. Lecz nigdy sam nie robiłem.
teraz już nie ma wykrętów, bo mam przepis. Lubię z dobrym gulaszem i duuużo sosu.
W Czechach zajadam się zawsze z apetytem. Niestety, na Słowacji kuchnia dosyć uboga.
Serdecznie i z apetytem pozdrawiam
JK
Przepłynąłeś kiedyś sam ocean? Wokół tylko morze. Stajesz oko w oko ze swoim przeznaczeniem.
Źle oceniony komentarz
Komentarz użytkownika wilk na kacapy nie został doceniony przez społeczność niepoprawnych.. Odsuwamy go troszkę na dalszy plan.
Ciekawe jak frajerstwo sie nabiera na Satyrowe wcieleni niby7 Września, 2014 - 04:27
jakiejs czeskiej zony!
Toc to sakm Satyr tu pisze w innym logowaniu .
Nie raz wczesniej ta niby zona Satyra tu byla tylko polka ipisal tylko po polsku.
Z reszta tu jest sitwa Gawriona ktory toleryje lamanie regulaminu jak mu sie podoba mozna przeczytac zePOprawnosc
polszczyzny obowiazuje ale Gawrion na lamanie swojego regulaminu nie reaguje i przpuszcza pepikowy slang na NP.
Znowu
7 Września, 2014 - 04:50
sie chlopie zblazniles .
Bądź zawsze lojalny wobec Ojczyzny , wobec rządu tylko wtedy , gdy na to zasługuje . Mark Twain
@Wilk na kacapy
7 Września, 2014 - 08:55
A jeśli nawet masz rację (w co wątpię), to jakie to ma znaczenie?
Fajnie jest.
JK
Przepłynąłeś kiedyś sam ocean? Wokół tylko morze. Stajesz oko w oko ze swoim przeznaczeniem.
i wyjaśniło się :-)
7 Września, 2014 - 08:57
kto pałkuje niewinne knedliczki
Bóg - Honor - Ojczyzna!
@wnk
7 Września, 2014 - 09:37
Dlaczego mnie urážíte?
Jesteš chamem!
To ja postawilam dužo jedynka za twoje chamstwo!
Jak se probudí mój máž, tež postawi.
Zostav nás v spokoju, bo bédziemy
dla ciebie bardzo nemili.
Eva (żona Satyra)
Co za dziecinada na
Ukryty komentarz
Komentarz użytkownika markiza został oceniony przez społeczność negatywnie. Jeśli chcesz go na chwilę odkryć kliknij mały przycisk z cyferką 2. Odkrywając komentarz działasz na własną odpowiedzialność. Pamiętaj że nie chcieliśmy Ci pokazywać tego komentarza..
7 Września, 2014 - 10:59
Co za dziecinada na aspirującym na poważny portal polityczny jakim są Niepoprawni.
Mam na myśli notkę i odpowiedź Autorki skierowaną do Wilka.
markiza
markiza!, czy na poważnym portalu zawsze trzeba na poważnie?
8 Września, 2014 - 14:34
Knedliczki to dużo lepszy temat niż np taka Kopacz!
pzdr
antysalon
@Antysalonie
Ukryty komentarz
Komentarz użytkownika markiza został oceniony przez społeczność negatywnie. Jeśli chcesz go na chwilę odkryć kliknij mały przycisk z cyferką 2. Odkrywając komentarz działasz na własną odpowiedzialność. Pamiętaj że nie chcieliśmy Ci pokazywać tego komentarza..
8 Września, 2014 - 18:54
Tutaj wolę Kopacz. Od przepisów mam strony kulinarne.
markiza
Źle oceniony komentarz
Komentarz użytkownika markiza nie został doceniony przez społeczność niepoprawnych.. Odsuwamy go troszkę na dalszy plan.
PS Antysalon8 Września, 2014 - 18:58
Mam świadomość że po moim komentarzu Satyr i jego drugie wcielenie mogą być dla mnie nemili. :)))
markiza
Evo!
7 Września, 2014 - 14:51
Kuchnia czeska ma bardzo dobre potrawy. Ja zapamiętałam jakieś naleśniki z czekoladą i chyba z bitą śmietaną. Były pyszne, niestety nie pamiętam jak nazywała się ta potrawa. Była raczej znana. Czy na podstawie tak nikłych danych zorientujesz się co jadłam?
NIE dla prywatyzacji Polskich Lasów Państwowych
prawda jest ze czesto nie
7 Września, 2014 - 14:55
prawda jest ze czesto nie wiemy co jemy
ale mi sie do rymu udalo
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GwNdguBnzsM
Józefie
7 Września, 2014 - 16:49
Dzięki, ale chyba to nie to. Bo filmik się urywa…Jednego jeszcze nie rozumiem, dlaczego ci autorzy tak klną przy robocie. To nie Twoja wina Józefie, dopiero jak się tego wsysłucha… to człowiek słyszy. Dziękuję za pomoc :)))
NIE dla prywatyzacji Polskich Lasów Państwowych
nie zjadłabym tego naleśnika
7 Września, 2014 - 17:39
za dużo złych słów
Bóg - Honor - Ojczyzna!
@Markowa
7 Września, 2014 - 19:40
Dobrze powiedziane :)
NIE dla prywatyzacji Polskich Lasów Państwowych
Eva!, ciasto zrobione, ugotowane i knedliki wyszły
8 Września, 2014 - 14:26
Zastosowałem się do przepisu i zrobiłem, tyle, że z 1 kg krupczatki plus wszystko razy dwa plus odrobina kilka kropel olivy( masła trochę też) do osolonej wody. Wyszło dużo, ale część zamrożę, resztą podzielę się z dziećmi i ...tesciową! Już je jadłem. Całkiem dobre, przypominają mi te znad Certovej Hory. Tyle, że kieliszka śliwowicy zbrakło.( mam co prawda rakije morelową, ale to nie to samo co śliwkowa.
Sztuką jest zrobienie niedużej, kształtnej < bagietki> ( bagetki), bo młode ciasto ciągle rośnie. Potem już idzie z górki.
Wydaje mi się, że można by też jednego startego brambora dodać do ciasta. Przetestuję następnym razem.
pzdr
antysalon
@ Eva & Antysalon....
8 Września, 2014 - 15:14
.... witajcie "miszczowie" , dobrej roboty.
@ Antysalonie, do czeskich knedliczków (knedliczek) ?? - oj gdzie Ta Markowa :-)))? - chcesz dodać starego brambora ??? ...no co Ty -
maruś!,chodzi o startego # brambora. maka bramb też może być,
8 Września, 2014 - 18:18
tyle, że w mojej skromnej kawalerskiej kuchni nie miewam czegoś, czego rzadko uzywam. I tej mąki brak.
pzdr
# nie starego
antysalon
@Marek
9 Września, 2014 - 10:34
Slovenské knedliczki v zásadě neliší od České. Ale na Slovensku, tím častěji potkáte knedlíky vyrobené z těsta bramborového (bramborový knedlík). Víc mi chutná Češtine lahodné houskové knedlíky.
Knedliczki słowackie w zasadzie nie różnią się od czeskich. Ale w Słowacji częściej można spotkać knedlik robiony z ciasta na bazie ziemniaków (bramborový knedlík). Mnie bardziej smakują Češtine lahodné knedliki.
Pozdraviam,
Eva
___________
Tłum. Satyr
@Antysalon
9 Września, 2014 - 10:42
Blahopřeji houskové knedlíky.
Pokud přidáte do těsta, to bude více chleba knedlíky mouky bramborové tvrdé a méně nadýchané a chuť nebyla lepší.
Gratuluję zrobienia knedlików.
Jeśli dodasz do ciasta bramborové mouky, to knedliki będą bardziej twarde i mniej puszyste, a smak wcale nie lepszy.
Pozdraviam,
Eva
________________
Tłum. Satyr