Tym,co pieprzą

Obrazek użytkownika Lucyna Węgrzyn
Blog


Kulinarne zastosowanie pieprzu jest praktycznie nieograniczone. Dodajemy go właściwie do każdego typu potraw. Przede wszystkim przyprawia się nim mięsa, ryby oraz zupy. Ze względu na jego wyjątkowy aromat stosowany jest nawet do dań słodkich i deserów.
Znalazł również zastosowanie w lecznictwie oraz produkcji alkoholi.
Elementy kulinarne Ziarenka pieprzu to nic innego jak owoce rośliny, a konkretnie pnącza zwanego pieprzem czarnym. O kolorze pieprzu decyduje moment zerwania owoców. Dlatego też, aby uzyskać pieprz czarny zrywa się niedojrzałe owoce, które następnie suszy się na słońcu. Gdy ich skórka pociemnieje poddaje się je procesowi fermentacji.
Pieprz czarny pochodzi z Indii, gdzie ze względu na panujący tam mikroklimat ma doskonałe warunki rozwoju. Jego smak jest ostry i palący.
Ma korzenny zapach.
Przetworzony owoc, który dostępny jest w handlu jako gotowa przyprawa ma czarny kolor.
Pieprz ma również wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim pobudza trawienie.
Pieprz jest przyprawą niewskazaną dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, gdyż ma on działanie drażniące.
Ciekawostki Źródłem ostrego smaku pieprzu jest substancja zwana piperyną, która jest zawarta w wierzchniej warstwie owocu.
W okresie Średniowiecza to właśnie pieprz był celem hiszpańskich i portugalskich wypraw morskich. Wartość pieprzu była porównywalna do wartości kamieni szlachetnych, stąd był on dobrze widzianym prezentem dla książąt czy biskupów.
Szacuje się, iż każdego roku na świecie konsumuje się 120 milionów kilogramów pieprzu.
Nazwa w języku angielskim Black pepper
Nazwa w języku francuskim Poivrier noir
Nazwa w języku niemieckim Schwarzer pfefferie.
Dawniej używano wywarów z pieprzu do zbijania gorączki.

Ocena wpisu: 
Brak głosów

Komentarze

Merde!

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#268448

bodaj rok we Francji i tam jest "merde!" w tytule. Proponuję niepoprawnym blogerom i adminom oflagować również tytuł tej książki. Tak na wszelki wypadek.

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#268529

nic...
Poprawna nazwa - der schwarze Pfeffer

Nawet jeśli się pisze o "d*pie Maryni" warto pisać poprawnie...

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#268457

A nie lepiej ...pochrzanić ?
Na pewno zdrowiej.

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0

mukuzani

#268466

Wklejasz bez podania źródła:

http://www.niam.pl/pl/produkty/1339-pieprz_czarny

Innymi słowy, kradniesz.

Nie dość, że wulgarny prymityw, to złodziej.

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#268541

skoro ja tekstów nie kradnę, to zakładam, że inni też tego nie robią. Tak się wychodzi na przykładaniu własnej miary do rozmówcy.
Z pozdrowieniami

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0
#268570

wino
Szanowni Państwo,to nie jest plagiat,jest to informacja ogólniedostępna,nieautoryzowana, podana na zasadzie np encyklopedycznej.
Nikomu tekstu nie ukradłam,to jasne,gdyż nie kradnie się np chodnika,ulicy,peronu,proszę nie rozbawiajcie mnie.Miłej niedzieli!

Podoba mi się!
0
Nie podoba mi się!
0

banitka

#268695