Kiedy Polacy zaczęli jeść frytki?

Obrazek użytkownika Anonymous
Notka

Krótka historia ziemniaków w najlepszej postaci, albo czy Józef Piłsudski mógł jeść frytki...

 

W II RP można było spokojnie zjeść francuskie frytki. We wzorcowej dla przygotowywania potraw z kartofli książce 200 potraw z ziemniaków można znaleźć taki oto przepis:

 

I. Na wszystkie przyprawiania ziemniaków na sposób francuski najlepszy jest gatunek wodnisty. Duże ziemniaki, starannie obrane, tak, aby były gładkie, jak jaja, pokrajać w równe ćwiartki, sparzyć ukropem, w którym raz tylko je zagotować, następnie wyjęte z wody dobrze wysuszyć w serwecie. Wziąć potem bardzo głęboką patelnię, rozpuścić dużo świeżej frytury i w rozpaloną fryturę włożyć ziemniaki. Gotować, póki się dobrze nie zrumienią, potem wyjąć na durszlak, aby osiąkły z tłuszczu, posypać je solą i podać na serwecie, otoczone gałązkami zielonego. II. Można też odrazu surowe ziemniaki wrzucić w gotującą się fryturę, ale wtenczas nie będą tak chrupiące.

4
Twoja ocena: Brak Średnia: 3.7 (3 głosy)