Automatyczne wylogowanie

Obrazek użytkownika Gawrion

Nasz serwis wyposazony jest w funkcję automatycznego wylogowania użytkownika w przypadku braku aktywności na portalu dłuższej niż 8 godzin.

Wielu użytkownikom nie podoba sie ta funkcja, dlatego zdecydowałem się napisać kilka słów o niej.

Automatyczne wylogowanie nie pełni w żadnym stopniu funkcji karnej czy represyjnej.
Jest to funkcja zabezpieczająca konta użytkowników, którzy nie są aktywni dłużej niż przez 8 godzin.

Wyobraź sobie, że korzystasz gościnnie z jakiegoś publicznego czy nawet prywatnego komputera logując się do serwisu.
Zapominasz sie wylogować. W takim przypadku każdy, kto nawet po tygodniu wejdzie z tego komputera do serwisu, wejdzie na Twoje konto - będzie mógł wtedy zrobić wszystko - pousuwać wpisy, ustawić swój adres mailowy, kradnąc konto.

Chcemy przed tym chronić naszych użytkowników.

Funkcja autowylogowania jest także sprzężona ściśle z innymi funkcjami serwisu. 

Każda popularna przeglądarka, czy to na PC (tu chyba wszystkie) czy to np. na tablecie, posiadaja funkcję zapamiętywania hasła. Biorąc pod uwagę, że trudność sprawia ponowne logownaie do serwisu warto zapamiętac sobie hasło na zaufanym komputerze.