Banaś kontra Ziobro - oświadczenia o wymuszaniu zeznań przeciwko Banasiowi

Obrazek użytkownika Rebeliantka
Artykuł

Cytuję:

Dysponuję oświadczeniami osób, które nakłaniano do składania fałszywych zeznań obciążających mnie i moją rodzinę. Wystąpię do marszałek Sejmu o powołanie komisji śledczej – powiedział na konferencji prasowej Marian Banaś, prezes Najwyższej Izby kontroli.

Prezes NIK dodał, że osobom tym w zamian za zeznania miało być proponowane zwolnienie z aresztu tymczasowego i oczekiwanie na proces w domu.

(...)

Marian Banaś ocenił, że to informacja „szokująca, która w każdej zdrowej demokracji wywołałaby dymisję najważniejszych urzędników w państwie”.

„To sytuacja bez precedensu od czasu upadku PRL, aby prezes Najwyższej Izby Kontroli stał się celem dla służb specjalnych i prokuratury. Nie pozostawiam tego bez odpowiedzi” – podkreślił szef NIK.

(...)

Marek Chmaj, pełnomocnik Mariana Banasia, poinformował natomiast, że „w związku z szeregiem działań Prokuratora Generalnego i podległych mu organów” Marian Banaś zdecydował, że wystąpi do marszałek Sejmu Elżbiety Witek oraz do przewodniczących klubów i kół parlamentarnych z wnioskiem o powołanie komisji śledczej.

„Chcemy prosić, aby Sejm RP dokonał kontroli działalności Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobry oraz podległych mu organów prokuratury w zakresie: po pierwsze tego, o czym mówił mój poprzednik pan mecenas Marek Małecki, czyli nadzoru Prokuratora Generalnego nad działaniami organów Prokuratury, w szczególności dotyczących możliwości wymuszania zeznań obciążających prezesa Najwyższej Izby Kontroli” – powiedział Marek Chmaj.

Po drugie – jak zaznaczył – „braku podejmowania postępowań przez Prokuraturę z wniosków składanych w trybie ustawowym przez prezesa NIK-u. Pan prezes złożył 67 wniosków o podjęcie postępowań, działając jako prezes NIK-u, Prokuratura do dzisiaj podjęła tylko i wyłącznie działania w zakresie 3 postępowań” – wskazał pełnomocnik Mariana Banasia.

Po trzecie – jak dodał – „działań podjętych w związku ze złożonym wnioskiem o uchylenie prezesowi NIK Marianowi Banasiowi immunitetu”.

(...)

Twoja ocena: Brak Średnia: 2.5 (5 głosów)