Aspartam w aptece w produktach przeznaczonych dla dzieci!

Obrazek użytkownika Agent_Smith
Gospodarka

Muszę tu opisać moje oburzenie na wieść, że nawet w aptekach sprzedawane są produkty z aspartamam. Siostrzeniec zaniemógł i szwagier poszedł do apteki kupić tabletki do ssania dla dziecka. Jakże wielkie było nasze zdziwienie, kiedy po tym jak dziecko spytało, czy produkt jest dla niego bezpieczny (mądry z niego brzdąc) sprawdziliśmy opis na opakowaniu. Okazało się, że produkt, oprócz wyciągu z ziół i cukru, zawiera również aspartam (tak, jakby cukier nie wystarczył), egzotoksynę niszczącą neurony i powodującą raka mózgu.

edit: Zapomniałem dodać, jak nazywa się ów specyfik, to Gardlox syrop producent DR ALEX SADLEK. Niby swojskobrzmiący (?) ale tak jakoś "semickopochodnie"...

Kiedy odnieśili produkt do apteki, panie farmaceutki były zszokowane, bo nie miały bladego pojęcia o szkodliwości aspartamu!

Jedna z nich powiedziała coś takiego: "Mam nadzieję, że nie jest pan antysemitą, bo te produkty z aspartamem są wytwarzane przez firmy izraeolopochodne". Nie wiem co dokładnie chciała przez to powiedzieć, ale jak dla mnie wszystko jasne. "sprywatyzowane" polskie koncerny farmaceutyczne, zostały przejęte w większości przez te z Izraela, który jak wiadomo, chce dla polskich dzieci jak najlepiej (tak jak i dla palestyńskich, ma się rozumieć) i w związku z tym, z tej miłości truje je od maleńkości świństwami pokroju aspartamu, dla niepoznaki pakując je do produktów niewinnie wyglądających i reklamowanych jako "ziołowe i do tego z witaminą C".
Oczywiście śmierdząca wikipedia umniejsza jego toksyczne działanie, jednak kto nie goopi i swój rozum ma, zapewne będzie potrafił dodać dwa do dwóch.

Ciekawostka: za wprowadzenie go na rynek odpowiada Donald Rumsfeld (Iluminat, czyt. bandzior chcący jednego rządu światowego, depopulacji 2/3 ludzkości i społeczeństwa zdurniałego i chorego, a najlepiej już umarłego), jak również za produkty morderczego Monsanto - Roundup i inne świństwa (że o genetycznie zmodyfikowanych truciznach zwanych "zbożami" nie wspomnę), które jak się nimi poleje glebę, nic już na niej nie wyrośnie; koleżanka ma dom na wsi, gdzie wszyscy sąsiedzi jak szaleńcy leją ogrody i pola Roundup'em. Sąsiad tak lał, że wszystkie drzewa i krzaki jakie miała przy płocie sąsiadującym z jego ogrodem, uschły na amen.

Proszę, informujcie rodziny i znajomych, żeby nie spożywali/używali produktów z fluorem (pasty do zębów - kupować te bez), aspartamem (słodycze, leki) i glutaminianem sodu (sosy, wegety itp. Chorwackie wegety są bez glutaminianu). To bardzo ważne nie tylko dla Was i waszych rodzin, ale dla przetrwania całego naszego społeczeństwa.

"Zdradziecka słodycz - aspartam

Artykuł napisany na podstawie filmu dokumentalnego "Rakotwórcza słodycz" wyświetlanego na kanale Planete. Pisownia nazwisk może być różna od oryginalnych.Oto link do filmu "Aspartam rakotwórcza słodycz":
http://video.google.pl/videosearch?q=rakotw%C3%B3rcza+s%C5%82odycz+&sitesearch=#

Agencja do Spraw Żywności i Leków - FDA

The New England Journal of Medicine- ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła znacząco.

Zachorowalność na raka mózgu zaczęła gwałtownie wzrastać od roku 1985 (Narodowy Instytut Onkologiczny USA). Zachorowalność na inne nowotwory między rokiem 1983-87 utrzymywała się na stałym poziomie.
W roku 1983 mieszkańcy USA zaczęli przyjmować z pokarmem substancję, która nigdy wcześniej nie była obecna w ich diecie. W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu (syntetyczny środek słodzący). Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała.

Aspartam został dopuszczony w lipcu lub sierpniu (kwiecień) 1983 roku a już rok później liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%.
Ponad 80% skarg skierowanych do Agencji do Spraw Żywności i Leków wiązało się z produktami zawierającymi aspartam...
Stan podprzewlekły. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu a aspartam działa inaczej. Gromadzi sie w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu. OD DAWNA wiadomo, ze przyjmowanie aspartamu wraz z węglowodorami powoduje obniżenie poziomu L-tryptofanu, który jest elementem budującym serotoninę (OUN).
Aspartam to dipteptyd (fenyloalanina 50% i kwas asparaginowy 40%) + ester metylowy, który natychmiast po połknięciu robi sie w metanol (trucizna). Wspólnym elementem wielu chorób jest stosowanie aspartamu (Nutra Sweet, Equal, Cristal Night)- dietetyczna oranżada, guma do żucia, słodzik do herbaty, dietetyczna woda sodowa itp.

Kardiomiopatia- skutek zatrucia metanolem. Utrata słuchu. Utrata pamięci krótkoterminowej. Odstawienie w początkowych stadiach powoduje powrót do zdrowia. 92 symptomy zatrucia.
1984 - Robert Shapiro prezes G.D. Searle - kłamie jak z nut
W połowie lat 90 badanie podwójnie zaślepione- producent nie zgodził sie dostarczyć aspartamu tłumacząc, że takie badania są niepotrzebne. Nutra Sweet utrudniała przeprowadzanie badań.
G.D. Searle przed wprowadzeniem aspartamu przeprowadził badania na zwierzętach, którym podawano małą dawkę substancji a grupa kontrolna to ta, co nigdy nie spożywała aspartamu. Jeden naukowiec dostrzegł pewnie nieprawidłowości dotyczące związku podawania aspartamu z występowaniem raka mózgu. Zwrócono się do tych od żywności z prośbą o ponowne badania. Raport dr Gerome'a Bresslera- albo celowo zaplanowano badanie tak, aby uznać substancje za nieszkodliwą albo było to najgorzej przeprowadzone badanie na świecie.

Zwierzęta, które padły po zażyciu Nutra Sweet nie były od razu poddawane sekcji a zostały zbadane dopiero po roku i później po zakończeniu badania (w martwym organizmie tkanki ulegają rozkładowi, wiec nie można przeprowadzić na nich rzetelnych badań). Mimo to uznano te wyniki jako normalne przykłady reakcji. Grupa Bresslera stwierdziła, że zwierzętom wycinano guzy aby ukryć choroby. Znaleziono preparaty tkanek z wyraźnymi cechami nowotworu, które specjaliści z G. D. Searle sklasyfikowali jako zdrowe tkanki. Jednym z przykładów był silnie powiększony węzeł chłonny, opisany przez patologa pracującego dla firmy jako normalny. Jak ci z żywności go przebadali to od razu rozpoznali mięsaka limfatycznego (bardzo złośliwy nowotwór). Searle nie podało także przypadków zaniku jąder. Ukrywano efekty działania aspartamu.

Doświadczalne małpy dostawały aspartam rozpuszczony w mleku, które spowalnia przyswajanie związków chemicznych (odwlekali skutki w czasie) a mimo to padła 1 czy 2 małpy spośród 7 testowanych, 4-5 miało ataki padaczki. Searle'owi to sie nie podobało, bo nie można było przedstawić wyników agencji od żywności i leków, bo aspartam nawet wymieszany z mlekiem wywołuje padaczkę.

Niezależny profesor (ten, który nie mógł uzyskać od firmy aspartamu) przeprowadził w szpitalu podwójnie zaślepione badanie. Wolontariusze, którym podawano aspartam i 2 kontrole (pacjenci z zaburzeniami neurologicznymi i zupełnie zdrowi). Dr nauk psychologicznych jako wolontariusz- z oka krew płynęła i zaczęła się odklejać siatkówka (oślepł). Inna uczestniczka miała krwawienie śródgałkowe. Najgorsze jest to, że w literaturze fachowej można znaleźć bardzo wiele artykułów na temat braku szkodliwości aspartamu, ale wszystkie te badania były opłacane albo przez Nutra Sweet albo przez G. D. Searle. Z kolei niezależne badania wskazywały na niebezpiecznie skutki spożywania aspartamu.

Ekscytotoksyna- toksyna powstająca z normalnych neuroprzekaźników w mózgu. Kiedy ich stężenie przekroczy wartość to neurony są tak pobudzone, ze obumierają.
James Turner, rzecznik praw konsumentów po raz pierwszy usłyszał o aspartamie w 1970r. kiedy to zadzwonił do niego dr John Orney z Uni w Waszyngtonie (Brain damage in infant mice following oral intake of glutamte, aspartate or cysteine). Dr ten wykazał, że 95% przypadków niedorozwinięcia umysłowego u pacjentów było spowodowane występowaniem związków chemicznych w środowisku, w wodzie i powietrzu. Dzięki jego badaniom przestano dodawać glutaminian sodu do produktów przeznaczonych dla dzieci. Potem zajął się kwasem asparaginowym (składnik Nutra Sweet), który działa podobnie jak glutaminian sodu (patrz: soki rozcieńczane). Zaniepokoił go fakt, ze firma Searle zamierzała wykorzystać te substancje jako słodzik.
Badania wielokrotnie powtórzono. Podawanie glutaminianiu sodu zwierzętom laboratoryjnym powoduje uszkodzenie tkanki mózgu. Są dowody na to, że podawanie tej substancji ciężarnym samicom upośledza rozwój układu nerwowego jej nienarodzonych dzieci. Szkodliwe działanie glutaminianiu sodu jest widoczne w trakcie całego życia osobnika, od dzieciństwa po wiek dorosły i tego nie da sie wyleczyć. Główny mechanizm powodujący zaburzenia jest indukowany przez ekscytotoksynę (excitotoxines). Do jedzenia dodaje się nadal (2007r.) glutaminianu sodu czy aspartamu zawierające kw. asparaginowy a więc ekscytotoksynę.
Dr Gerald Gaul- prezes G. D. Searle kłamie również jak z nut (połowa lat 80-tych) a właściwie wykorzystuje niewiedzę większości z nas. Mówi, że te same składniki, które znajdujemy jako składniki białek w pożywieniu np. w bananach, mięsie, orzechach są także obecne w Nutra Sweet.

Aminokwasy znajdują się w rybach, mięsie i innych produktach przez nas zjadanych. Jednak zawartość fenyloalaniny wynosi w nich tylko 4% a nie 50%. Z biologicznego punktu widzenia nie umiemy przewidzieć jak zachowa sie organizm wystawiony na działanie tak dużej ilości tego aminokwasu.
Fenyloalanina wchodzi w skład norepinefryny (noradrenalina). Im więcej aspartamu tym więcej norepinefryny i jednocześnie mniej innych. Stosunek norepinefryny do serotoniny zostaje zaburzony, co wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zmiany nastroju, napady paniki, apopleksja.

Wiadomo było także, że aspartam rozkłada się po pewnym czasie tworząc dwuketopiperazon (diketopiperazine), bardzo podobny do związku kancerogennego (jakiego?). Dlatego poproszono Searle o przeprowadzenie dodatkowych badań. Stwierdzono wiele nieprawidłowości w przeprowadzonym badaniu. Dwuketopiperazon powinien być tak zmieszany z pokarmem, aby nie tworzył grudek, ponieważ zwierzęta omijają je i są zdrowe. Do tego znaleziono dowody, że dwuketopiperazon był podawany także zwierzętom z grupy kontrolnej i stwierdzono u nich 47-krotny wzrost liczby przypadków raka mózgu. Specjaliści z Searle stwierdzili wtedy, że rak mózgu występuje z taką samą częstością u zwierząt, którym podawano jak i nie podawano dwuketopiperazonu. Gdy jednak wyniki badań zobaczył neuropatolog był bardzo zdziwiony liczbą przypadków raka mózgu w grupie kontrolnej. Taka częstotliwość nie była nigdy notowana u szczurów. Sprawdzono karmę grupy kontrolnej i znaleziono w niej ślady dwuketapiperazonu. Wszystko to znalazło się w raporcie Bresslera. Wzrost zachorowywalności szczurów na raka mózgu był ogromny i taki sam obserwuje się teraz u ludzi, mimo to nadal producenci używają tych toksycznych substancji.
Dalsze kłamstwa prezesa - "znajduje się tam także grupa metylowa obecna w owocach i warzywach".

Gdy organizm rozkłada aspartam powstają w trakcie metabolizmu małe ilości alkoholu metylowego, który jest następnie redukowany do formaldehydu i ten związek nie jest ani wydalany ani rozkładany i gromadzi się w tkankach. Producenci twierdzą, że jedząc warzywa i owoce pobieramy go jeszcze więcej. To nieprawda. W naturze ten alkohol połączony jest z pektyną a my nie mamy enzymu, który katalizowałby odcięcie pektyny od metanolu i dlatego jest to dla nas zupełnie niegroźne. Nawet jeśli jest tam więcej metanolu to nie czyni to nam żadnej szkody a w przypadku metabolizmu aspartamu powstaje czysty metanol a potem formaldehyd (związej arinatyczny 5000 razy bardziej toksyczny od alkoholu). Jest go niewiele, ale nie mamy możliwości się go pozbyć i dlatego aspartam jest TAK toksyczny.
Podczas jedzenia owoców pobieramy nie tylko metanol, ale taką samą ilość etanolu. Alkohole neutralizują się nawzajem co dodatkowo nas chroni. Natomiast po spożyciu aspartanu dochodzi do zatrucia.

Dr Robert Moser- wiceprezes Nutrasweet. Kolejny kłamca.
W roku 1965 jeden ze specjalisto G.D. Searle pracował nad lekiem na wrzody. Jedna ze substancji kapnęła mu na rękę, polizał ją i stwierdził, że jest słodka (musiał być bardzo pewny, że polizanie nieznanej substancji nic mu nie zrobi, albo... był zupełnie nieświadomy). pierwsze badanie trwało 52 tygodnie. 7 małp karmiono aspartamem rozpuszczonym w mleku. 5 miało ataki padaczki a 1 padła.

Małpy wykazują silniejszą reakcję na etanol (wódka, whisky), ale są bardziej odporne na metanol. Mimo, że podawano im aspartam rozpuszczony w mleku to i tak większość z nich miała napady a 1 padła ze względy na zatrzymanie akcji serca po zniszczeniu ośrodkowego układu nerwowego. W tym samym roku stwierdzono, że doustne podawanie myszom kwasu asparaginowego wywołuje raka mózgu. Mimo wyników badań firma G.D. Searle chciała zatwierdzić aspartam jako słodzik spożywczy. Pan Turner zadzwonił do agencji i powiedział, że to nie ma sensu.
Agencja zorganizowała spotkanie G.D Searle i General Foods, które miało być głównym odbiorcą słodziku. Turner nie przypuszczał, że aspartam będzie KIEDYKOLWIEK dopuszczony do spożycia. Agencja nie zezwoliła na sprzedaż aż do wyjaśnienia sprawy.

W 1974 r. agencja zezwoliła na ograniczone wykorzystanie aspartamu. Turner spytał przedstawicieli G.D Searle co sądzą o wynikach badań. Odpowiedzieli mu, że to nie jest problem i rzeczywiście, nie był to problem, bo nie przedstawili agencji wyników badań. Wiedzieli, że aspartam jest szkodliwy, ale zataili ten fakt.

Pokazali wyniki PO zatwierdzeniu aspartamu. Turner i Ordney napisali petycję, w której sprzeciwiali się wykorzystaniu aspartamu. Kilku pracowników agencji do spraw żywności wykryło nieprawidłowości w dokumentach dostarczonych przez G. D. Searle. W 1975 w związku z zastrzeżeniami co do przeprowadzonych badań agencja do spraw żywności i leków (FDA) powołała grupę specjalistów w celu wyjaśnienia sprawy. Był to jeden z najbardziej miażdżących raportów sporządzonych przez FDA. Sprawa jednak nie zostało rozstrzygnięta mimo, że wszyscy wiedzieli, że stało się coś strasznego. Nikt nie chciał się przyznać, że na rynku pojawiła się substancja zabijająca ludzi. Trzeba było coś zrobić- mówi Turner. Sytuacja była tragiczna. FDA powołała grupę patologów, aby sprawdzili wyniki badań raz jeszcze. Za pracę specjalistów... płacić miała FIRMA, więc dlaczego miano by wydać negatywną opinię o produkcie firmy, która nam płaci? W 1977r. szef FDA Richard Merlin polecił Samuelowi Skinnerowi z Federalnej Prokuratury powołanie wielkiej ławy przysięgłych do sprawy Searle, ale "niespodziewanie" Skinner otrzymał ofertę pracy z firmie prawniczej reprezentującej... Searle. Departament Sprawiedliwości nie pozwolił Skinnerowi na odejście od sprawy, ale wreszcie go odsunięto. Powołano Williama Condoma, ale po 15 miesiącach także znalazł się w firmie prawniczej Searle. Oczywiście ich przekupiono. To tylko dwie osoby spośród całej rzeszy prawników i polityków, która trafiła do firmy G.D. Searle, tym samym zgadzając się na zatwierdzenie aspartamu w zamian za intratne pozycje.

Kłamca nr ileś tam - Donald Rumsfeld, prezes G.D. Searle od 1977 roku do momentu zatwierdzenia aspartamu. Wszedł w układ z politykami. Zadzwonił do Turnera i zaproponował spotkanie. Turner chciał, aby naukowcy wraz z przedstawicielami firmy stworzyli wspólny projekt badawczy, akceptowany przez obie strony, aby raz na zawsze dowiedzieć się prawdy.

Negocjacje trwały 6 miesiące, ale eksperci z Searle nie chcieli współpracować (dobrze wiedzieli, że aspartam nie obroni się bez oszustw, których nie mogli się znowu dopuścić, bo nad projektem czuwaliby także niezależni naukowcy). Gdy w 1973r. składali raport w FDA nie było wtedy jeszcze wymogu prowadzenia badań dotyczących wpływu dodatków żywieniowych na zdrowie człowieka, więc takich nawet wtedy nie prowadzono.

Turner utworzył Radę Bezpiecznej Żywności. W komisji zasiadali przedstawiciele korporacji, przedstawiciele praw konsumentów i specjaliści od ochrony środowiska. Podczas rozmów naukowcy z Searle biegali po pokoju i mówili w kółko "wszystko jest w porządku". Rumsfeld stwierdził, że osiągnie porozumienie na drodze prawnej i politycznej a badania naukowe nie wniosą niczego nowego do sprawy. Chciał zrobić wszystko, aby wprowadzić Nutrasweet na rynek. W 1980 r. specjalny trybunał do zbadania sprawy w tajnym głosowaniu zdecydował o zakazie prowadzenia aspartamu na rynek. Aspartam nie został dopuszczony a Searle zaczęło manipulować politykami z najwyższych szczebli władzy. Kiedy Ronald Reagan został prezydentem jedną z jego pierwszych decyzji było zredukowanie władzy komisarza FDA (już w dzień po zaprzysiężeniu wydał dekret znoszący uprawnienia wykonawcze komisarza). Ktoś bardzo obawiał się, że komisarz może utrudnić wprowadzenie aspartamu na rynek. Ramsfeld jak widać, dotarł bardzo wysoko, zupełnie eliminującą przerażające fakty.

W 1981r., w dniu objęcia fotela prezydenckiego przez Reagana, G.D. Searle ponownie złożyło podanie do FDA o zatwierdzenie aspartamu. Dołączono dokumentację nowych badań. 3 z 5 specjalistów zajmujących się nowotworami mózgu nie zgodziło się na zatwierdzenie aspartamu. 18 lipca 1981 nowy komisarz unieważnił decyzję naukowców, wtedy ci co się sprzeciwiali, w noc przez zatwierdzeniem aspartamu, spotkali się z nowym komisarzem i błagali go, aby ten nie zgodził się na zatwierdzenie aspartamu.
W 1983r. FDA zatwierdziła użycie aspartamu w napojach dietetycznych. Zwolniono nowego komisarza za brak kompetencji, ale... zatrudniono go w G.D. Searle za 1000$ dziennie.
Przez 20 lat wypijałam od 6 do 10 puszek napojów dietetycznych w ciągu dnia. Przestałam, gdy mój organizm zaprotestował. Rozmawiałam z lekarzami, którzy potwierdzali, że prawdopodobną przyczyną pogorszenia się mojego zdrowia był aspartam. Gdy wyruszałam w podróż w poszukiwaniu prawdy obawiałam się, że wrócę z pustymi rękami. Odkryłam jednak, że obecne procedury kontroli leków i żywności nie zapewniają nam bezpieczeństwa - mówi inicjatorka tego programu oraz ofiara ludzi, którzy zatwierdzili aspartam."
http://www.eioba.pl/a84988/aspartam_rakotw_rcza_s_odycz

2
Twoja ocena: Brak Średnia: 2 (1 głos)

Komentarze

"Czym się nas dzisiaj truje. Czytaj uważnie etykiety na opakowaniach z pożywieniem…Odpowiednie logo...

W drugiej połowie lat 90-tych usłyszałem wywiad z Robertem Evangelistą, byłym pracownikiem Food and Drug Administration (FDA – odpowiednik naszego PZH), który rozmawiał o tej substancji zwanej aspartam z Dr. Stanem Montheith’em w programie Radio Liberty, z północnej Kaliforni. Program zrobił na mnie duże wrażenie. Nigdy się nie spodziewałem, że mogą się odbywać takie zakulisowe machinacje na taką duża skalę, których wynik mógł zadecydować o tym, że miliardy ludzi na całym świecie będą spożywać coś, co można śmiało zakwalifikować jako truciznę o powolnym działaniu.

Obecnie na całym świecie powstają grupy konsumentów, organizujących się w walce o podniesienie świadomości społeczeństw na temat tej groźnej substancji, którą podsuwa nam się w tak wielu postaciach, że nawet osobie tak ostrożnej i uwrażliwionej na tym punkcie, jak piszący te słowa, zdarza się poczuć w ustach ten charakterystyczny chemiczny posmak. Spotkałem się z reklamami przekrzykującymi się na temat nierozróżnialności smaku tego sztucznego słodzika od cukru. Albo potęga reklamy jest tak wielka, albo niektórzy ludzie są pozbawieni smaku…

Poniżej przytaczam fragment artykułu w j.polskim, do którego przeczytania bardzo zachęcam.[2] Jeśli zaobserwujecie u siebie jeden lub więcej z poniższych objawów, to mogą to być objawy zatrucia aspartamem. Jest to jedynie fragmentaryczna lista z ok. 92 oficjalnych (sic!), znanych objawów.
[...] Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).

Od siebie dodam, że w USA kobiety ciężarne są zachęcane przez lekarzy do picia napojów typu „diet”, lub „lite” (zawierających aspartam) ze względu na brak cukru w tych napojach. Nawet dostają na nie kupony obniżające cenę tych produktów. Słychać coraz więcej głosów na temat groźnych skutków używania tej substancji na rozwijający się płód.

Od czasu kiedy po raz pierwszy zetknąłem się z tym zagadnieniem, przeczytałem wiele tekstów, oraz słyszałem wywiady z lekarzami i ludźmi w jakiś sposób związanymi, czy zaangażowanymi w tym temacie. Wiele doniesień w alternatywnych mediach porusza ten temat, podczas kiedy największe (czytaj: kontrolowane) media nie ruszają tego zagadnienia nawet 5-metrowym kijem! Jedynie Fox 5 (w Waszyngtonie) dotknął tego tematu w 1999 roku i zdaje się, że zostali poinstruowani, żeby się nie zapuszczać w te „rejony”. Może odpowiedź tkwi w wielkości rocznych dochodów ze sprzedaży tej substancji (w samym tylko USA) – ok. 2,4 miliarda dolarów. Za takie pieniądze można dużo kupić… Powyższa liczba pochodzi z roku 1999, podczas kiedy obecnie niemal cały świat spożywa tę substancję!"

więcej: http://motyl.wordpress.com/2008/03/22/szkodliwa-substancja-powoduje-raka-aspartam/

Vote up!
0
Vote down!
0
#111326

Polecam te filmiki:

http://www.youtube.com/watch?v=mZxz_vkQ4IU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=r2QmGpEK3ko&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=cucnSust7jo

Vote up!
0
Vote down!
0
#111327

Bardzo cenna informacja - dziękuję.
Pozdrawiam.

contessa

Vote up!
0
Vote down!
0

contessa

___________

"Żeby być traktowanym jako duży europejski naród, trzeba chcieć nim być". L.Kaczyński

 

 

#111329

A fluor w paście, nitce (dentystycznej), wodzie pitnej (USA) i powszechnym obiegu, że zdrowy i chroni zęby:)?
I tak po kawałku ze wszystkim.
Ja w aptece "od zawsze" wołam o np. "wapno dla diecka, nie smaczone, nie kolorowane, nie słodzone" i dostaję "surowy" preparat np. czysty mleczan wpania + masa tabletkowa (czyt. talk), bez ryzyka zaaspartamowania.
Jak i raz powiedziano, że "Nie ma", to ja na to, "acha, to trudno, poójdę gdzie indziej". "Ale tgdzie indziej też nie ma", "To sobie z zagranicy sprowadzę, z jakiegoś cywilizowanego kraju typu Białoruś, czy Ukraina, gdzie się ludzi nie truje słodzikami i aromatami";).
Podsumowuwjąc: nie ma się co egzaltwoać, trzeba po prostu wiedzieć czego żądać w sklepie. W wielu przypdkach to działa - korzystajmy z tej możliwości, póki ona istnieje.

Vote up!
0
Vote down!
0
#111348

Nie sądzę, aby sprawa była jednoznacznie prosta. Jest tyle czynników oddziaływujących na człowieka w szeroko rozumianym środowisku, że wyizolowanie jednego i przypisanie jemu szkodliwego działania w tak szerokim zakresie jest prawie niemożliwe. Działają także efekty synergii i wzajemnego znoszenia się mechanizmów działania. Przypomina mi to dawne czasy, gdy mój syn jako kilkuletnie dziecko miał przez dłuższy czas język obłożony. Zapytałem lekarza jaka może być przyczyna. Wyjął opasłą książkę "Diagnostyka różnicowa" i powiedział; niech pad odszuka w skorowidzu rzeczowym "język obłożony". Tam opisano skalę możliwości - od kiły wrodzonej, do uszkodzenia haka mózgowego. Lekarz powiedział: niech pan sobie wybierze. Tak jest z niespecyficznymi objawami, a podobnie jest z możliwościami oddziaływania tysięcy czynników na ludzkie zdrowie.

Vote up!
0
Vote down!
0

Jerzy Zerbe

#111345

z oka krew płynęła i zaczęła się odklejać siatkówka (oślepł).

I też mi z oka popłynęło. Łzy ze śmiechu.

Ach ci Żydzi...Męczą, dręczą, trują, śpiewają, stepują... Wykończą nas, jak nic...

pozdrawiam

Vote up!
0
Vote down!
0
#111347

Chętnie bym kupił gumę do życia z cukrem, a nie ze słodzikiem. Ale niestety nigdzie nie mogę takich już znaleźć!

Zostały jeszcze te rozpuszczalne dla dzieci. Ale jak widać pewni i one się wkrótce skończą. Trza będzie pewnie przemycać z Białorusi czy cholera wie skąd.

Vote up!
0
Vote down!
0
#111379

1965r, wpierw w miejsce sacharyny odkrytej w 1879 roku, w latach siedemdziesiątych zagrażającej zdrowiu, od roku 2000 już na powrót dobrej. Nawet jeśli nie określono nazwy słodzika w konkretnym produkcie, i tak po różnicy w smaku można rozpoznać, że to nie cukier.
Myślę, że zagrożenie zdrowia aspartamem dotyczy przede wszystkim osób, które w dużych ilościach łykają słodzone nim napoje ( np. cola light lub energetyczne). Nie panikujmy, aspartam to pikuś wobec wszechobecnej w żywności chemii, od której ludzie chorują na raka, chemią również rzekomo leczonego.

Vote up!
0
Vote down!
0

prowincjuszka

#111473

Nutrition and Behavior Aspartame (Lecture) To najlepszy dokument jaki widziałem o szkodliwości aspartamu, fluoru itp, o skutkach niedoboru witamin itp. http://topdocumentaryfilms.com/russell-blaylock-nutrition-and-behavior-aspartame/ Wierzyć nie musisz. Zwisa mi to i powiewa. Nie do każdego musze dotrzeć. Za to będę mieć czyste sumienie przed św. Piotrem, jak mnie spyta co zrobiłem dla bliźnich. Wiedziałem i powiedziałem. Co z tym zrobili, to już ich sprawa. Konsumuj sobie dalej aspartam, fluor i glutaminian sodu. Smacznego. A Żydzi oczywiście bardzo kochają Polaków. Tak samo jak Palestyńczyków.

Vote up!
0
Vote down!
0
#111460

Czytanie etykiet-ważne;ale..ile etykiet zawiera takie wiadomości?A ile się "przemyca"?Nie mówi,lub kamufluje?Bo..po wiadomości"cukier"-ktoś relegujący aspartam ze swego jadłospisu-może przestać czytać-i specyfik zażyje;bo logika mu podpowie-że..po co aspartam,jeśli jest cukier? Może nie doczytać do końca i zażyć..Wygranym będzie..diabetyk;bo na hasło "cukier"..też nie doczyta do końca,tylko..ciepnie i nie zażyje..
To dziś ukazało się na stronie portalu WebMD-takiej.."medycyny dla niewtajemniczonych"..Siedem szkodliwych produktów-wywołujących fibromialgię.Chorobę o "niewyjaśnionej "etiologii;powodującej bóle mięśni;stawów;głowy i chroniczne zmęczenie..Są produkty żywnościowe;ale na 1-wszym miejscu jest..co?Aspartam! Też opisany jest mechanizm działania Excitotoxine zawartej w aspartamie i glutaminianie sodu..Szkodliwość aspartamu..potwierdzają sami Amerykanie-bo chyba to portal amerykański..Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do czytania i tłumaczenia-zdrowe są jajka!! Kwasy omega3-makrele!! KONIECZNY olej lniany!Dodawany do zup i sałatek! szkodliwy cukier,gluten-mąka pszenna;nadmiar wyrobów drożdżowych!Te i cukry-pasą grzybka..Ważne dla tych,którzy zmagają się z grzybicą przewodu pokarmowego i grzybicą rozsianą..

Vote up!
0
Vote down!
0

Patria Opressa

#113102

nie dodałąm linku;sorry!Punktów za to tu-nie!
Oto link:
http://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-the-diet-connection

Vote up!
0
Vote down!
0

Patria Opressa

#113112

Na miłego - producentów dodających ten syf można chyba podać publicznie ?
I jeszcze. Pytać się w sklepach głośno - czyzawiera aspartam?

Akcja taka może przynieść pozytywny efekt >

Całe tony wprowadzą nam wraz z reklamą koli -

Czy Coca Cola stosuje ten dodatek?

Pepsi- ?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004L0046:PL:HTML

Vote up!
0
Vote down!
0
#113116