przepisy kulinarne

Obrazek użytkownika krzysztofjaw
Kraj

Lubię zjeść, niekoniecznie dużo! - dania staropolskie i typowo polskie w szczególności, ale też nie pogardzę wyszukanymi i również bardzo prostymi potrawami reprezentującymi  kuchnie całego świata...

Lubię gotować - to jedna z moich pasji! Szczęściem dla mnie jest uszczęśliwianie siebie i innych dobrze przyrządzonymi daniami mięsnymi i zupami. O ciastach niestety nie mam pojęcia, choć nieraz...

0
Brak głosów
Obrazek użytkownika Jacyl
Blog

Na czym to skończyliśmy, a tak zrobiliśmy brzeczkę. A więc przechodzimy do etapu drugiego - FERMENTACJI.
Do miodu najlepiej nadają się beczki, zupełnie czyste od wewnątrz jak i z zewnątrz, zaopatrzone w szpunty i czopki. Ale w dzisiejszych czasach o beczki jest trudno więc (z biedą) można użyć gąsiora. Jeżeli nie dość dokładnie wyczyścimy beczkę lub gąsior to mamy na 100% ocet zamiast miodu.
O...

0
Brak głosów
Obrazek użytkownika Jacyl
Blog

Tym artykułem chciałbym rozpocząć przypominanie starych tradycyjnych przepisów kulinarnych. Mam nadzieję, że inni rozwiną ten temat o inne ciekawe przepisy.
Na początek coś o miodach pitnych.
WSTĘP
Jest to jeden z najstarszych napojów alkoholowych na ziemiach polskich. Miód, jako napój pitny, jest także jednym z najlepszych napoi, a odpowiednio sporządzony, w niczym nie ustępuje najlepszym...

0
Brak głosów
Obrazek użytkownika Andrzej.A

Porcja dla większej ilości osób lub dla 3 osobowej rodziny na 2 dni
Składniki
2,5 kg cebuli
200 g białego wytrawnego wina
200 g koniaku (zwykłej brandy)
200 g miodu (najlepiej wielokwiatowego lub lipowego)
1 mały chleb razowy na miodzie
1 paczka majeranku
100 gram masła ghee (lub masła zwykłego pół na pół z oliwą)
2 kostki rosołowe

Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać i zacząć dusi, gdy się zeszkli dodać miód...

0
Brak głosów