Rabarbar. Na twojej grządce wyrasta młot na raka
Rzewień, bo tak się właściwie tę roślinę nazywa, jest przydatny w kuchnitylko wiosną,
właściwie do końca czerwca, bo potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne.
W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami,
czyli kompotami, syropami, marmoladami.
A warto, bo okazało się, że roślina ta ma niezwykle pożyteczne właściwości zdrowotne.
W kuchni wykorzystuje się łodygi rabarbaru, lekko czerwone.
Liście są bardzo efektowne, ładne, ale zupełnie nieprzydatne w domu.
Korzeń jest używany do wyrobu preparatów zielarskich.
Link:
http://www.fronda.pl/a/rabarbar-na-twojej-grzadce-wyrasta-mlot-na-raka,109607.html
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 391 odsłon