Prof. Pawłowicz odcina się od stanowiska ws. Tulei

Obrazek użytkownika Ursa Minor
Notka

Mówienie, że cała Krajowa Rada Sądownictwa stanęła w obronie sędziego Igora Tulei jest nieuprawnione. Części członków nie było, „dwie osoby były przeciwne podjęciu uchwały”.
Prof. Krystyna Pawłowicz, posłanka PiS zasiadająca w Krajowej Radzie Sądownictwa, odcina się od wtorkowego oświadczenia KRS. Rada uznała, że sędzia Igor Tuleya nie złamał zasad etyki sędziego, ani prawa porównując metody stosowane przez CBA do stalinowskich.

Posłanka PiS w odpowiedzi na pojawiające się w mediach informacje, jakoby cała KRS stanęła w obronie sędziego Tulei wydała specjalne oświadczenie. Żąda w nim sprostowania nieprawdziwych informacji podanych w TVP.

W piśmie czytamy m.in.: „Uprzejmie proszę o sprostowanie, iż w posiedzeniu nie brali udziału wszyscy członkowie KRS, a wśród głosujących dwie osoby były przeciwne podjęciu uchwały, w tym niżej podpisana Krystyna Pawłowicz Poseł PiS”.

Posłanka wnosi o sprostowanie informacji podanych przez redaktor Justynę Dobrosz-Oracz. Chce, by sprostowanie zostało wyemitowane w dniu 9.01.2013 r. w wydaniu "Wiadomości" o godz. 19.30. Krystyna Pawłowicz wskazuje, że mówienie, iż Krajowa Rada Sądownictwa "stanęła murem za sędzią Igorem Tuleją" jest nieuprawnione, a ona ma krytyczne stanowisko wobec decyzji Rady.