Oświadczenie: "Postawa red. Gmyza jest godna najwyższego szacunku"

Obrazek użytkownika Ursa Minor
Artykuł

Czy Polacy na pewno nie chcą być wspólnotą ludzi broniących fundamentów swojej tożsamości: niezgody na kłamstwo, odwagi i wolności? - pytają członkowie Stowarzyszenia Polska jest Najważniejsza w swoim oświadczeniu w obronie red. Cezarego Gmyza.
Oświadczenie Stowarzyszenia Polska jest Najważniejsza w obronie red. Cezarego Gmyza

W imieniu Stowarzyszenia Polska Jest Najważniejsza wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec represji zastosowanych w stosunku do redaktora Cezarego Gmyza i innych członków redakcji dziennika „Rzeczpospolita” za dociekanie i ujawnienie nowych faktów dotyczących tragedii narodowej pod Smoleńskiem. W czasach pełnych koniunkturalizmu i autocenzury postawa pana redaktora jest godna najwyższego szacunku.

To nie redaktor Gmyz przenosi na polski grunt rosyjskie kłamstwa dotyczące przyczyn i okoliczności katastrofy. To elity obecnej władzy oraz wspierające ją media, pomimo mnożących się wątpliwości i kolejnych kompromitacji, uciekają się do haniebnych pomówień i negując ustalenia naukowe rozpowszechniają narrację dostosowaną wyłącznie do oczekiwań prezydenta Federacji Rosyjskiej, iż „polskim kolegom starczy rozumu i woli do przyjęcia wniosków /MAK/ bez jakichkolwiek zbytecznych komentarzy”.

Uważamy, iż rzetelne wyjaśnienie przyczyn tragedii smoleńskiej jest obecnie jednym z najważniejszych i najpilniejszych obowiązków względem Polski niepodległej. Wspieramy moralnie Cezarego Gmyza nie tylko z powodu jednostkowej krzywdy. Wcześniej czy później jej skutki dosięgną każdego z nas. Jeśli ludzie podtrzymujący naszą suwerenność będą za to tępieni, stoczymy się w otchłań narodowego niebytu.

W przededniu Święta Niepodległości warto zapytać, czy Polacy na pewno nie chcą być wspólnotą ludzi broniących fundamentów swojej tożsamości: niezgody na kłamstwo, odwagi i wolności?

Jan Żaryn – prezes SPJN
Wojciech Boberski – wiceprezes SPJN