Tym,co pieprzą
Kulinarne zastosowanie pieprzu jest praktycznie nieograniczone. Dodajemy go właściwie do każdego typu potraw. Przede wszystkim przyprawia się nim mięsa, ryby oraz zupy. Ze względu na jego wyjątkowy aromat stosowany jest nawet do dań słodkich i deserów.
Znalazł również zastosowanie w lecznictwie oraz produkcji alkoholi.
Elementy kulinarne Ziarenka pieprzu to nic innego jak owoce rośliny, a konkretnie pnącza zwanego pieprzem czarnym. O kolorze pieprzu decyduje moment zerwania owoców. Dlatego też, aby uzyskać pieprz czarny zrywa się niedojrzałe owoce, które następnie suszy się na słońcu. Gdy ich skórka pociemnieje poddaje się je procesowi fermentacji.
Pieprz czarny pochodzi z Indii, gdzie ze względu na panujący tam mikroklimat ma doskonałe warunki rozwoju. Jego smak jest ostry i palący.
Ma korzenny zapach.
Przetworzony owoc, który dostępny jest w handlu jako gotowa przyprawa ma czarny kolor.
Pieprz ma również wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim pobudza trawienie.
Pieprz jest przyprawą niewskazaną dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, gdyż ma on działanie drażniące.
Ciekawostki Źródłem ostrego smaku pieprzu jest substancja zwana piperyną, która jest zawarta w wierzchniej warstwie owocu.
W okresie Średniowiecza to właśnie pieprz był celem hiszpańskich i portugalskich wypraw morskich. Wartość pieprzu była porównywalna do wartości kamieni szlachetnych, stąd był on dobrze widzianym prezentem dla książąt czy biskupów.
Szacuje się, iż każdego roku na świecie konsumuje się 120 milionów kilogramów pieprzu.
Nazwa w języku angielskim Black pepper
Nazwa w języku francuskim Poivrier noir
Nazwa w języku niemieckim Schwarzer pfefferie.
Dawniej używano wywarów z pieprzu do zbijania gorączki.
- Blog
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
- 1768 odsłon
Komentarze
POIVRE!!! Pieprz po francusku!
23 Czerwca, 2012 - 15:25
Merde!
Jest taka książka napisana przez Brytyjczyka, który spędził
23 Czerwca, 2012 - 20:36
bodaj rok we Francji i tam jest "merde!" w tytule. Proponuję niepoprawnym blogerom i adminom oflagować również tytuł tej książki. Tak na wszelki wypadek.
Schwarzer pfefferie znaczy "czarni pfefferie" czyli nie znaczy
23 Czerwca, 2012 - 15:54
nic...
Poprawna nazwa - der schwarze Pfeffer
Nawet jeśli się pisze o "d*pie Maryni" warto pisać poprawnie...
@all
23 Czerwca, 2012 - 16:12
A nie lepiej ...pochrzanić ?
Na pewno zdrowiej.
mukuzani
Zgłosiłem ten plagiat
23 Czerwca, 2012 - 20:48
Wklejasz bez podania źródła:
http://www.niam.pl/pl/produkty/1339-pieprz_czarny
Innymi słowy, kradniesz.
Nie dość, że wulgarny prymityw, to złodziej.
Dzięki, Traube. Ja się skupiłam, jak zwykle, na treści, ale
23 Czerwca, 2012 - 21:37
skoro ja tekstów nie kradnę, to zakładam, że inni też tego nie robią. Tak się wychodzi na przykładaniu własnej miary do rozmówcy.
Z pozdrowieniami
info
24 Czerwca, 2012 - 09:23
wino
Szanowni Państwo,to nie jest plagiat,jest to informacja ogólniedostępna,nieautoryzowana, podana na zasadzie np encyklopedycznej.
Nikomu tekstu nie ukradłam,to jasne,gdyż nie kradnie się np chodnika,ulicy,peronu,proszę nie rozbawiajcie mnie.Miłej niedzieli!
banitka