Oświadczenie rzecznika Komitetu Honorowego obchodów pamięci ofiar Stanu Wojennego

Obrazek użytkownika Tomasz Sokolewicz
W związku z pojawieniem się licznych, wprowadzających czytelników w błąd komentarzy dotyczących naszej inicjatywy pozwalam sobie przypomnieć: - inicjatywa obchodów Dnia Pamięci jest inicjatywą oddolną. Ważną częścią inicjatywy są więźniowie polityczni PRL i internowani znani z imienia i nazwiska. Otwartość i przejrzystość to cechy naszej inicjatywy podobnie jak jej reprezentatywność dla całego spektrum politycznego RP. - przypisywanie Komitetowi Honorowemu złożonemu w większości z działaczy niepodległościowych chęci „uczczenia Stanu Wojennego”, „ostatniego dnia wolności” czy „promocji faszyzmu” świadczy albo o braku wiedzy, albo o złej woli. -inicjatywa jest otwarta dla wszystkich, którzy nie poparli Stanu Wojennego jako funkcjonariusze aparatu represji jawni i tajni. - tegoroczne obchody upamiętniające Stan Wojenny rozpoczynamy w dniu 12 grudnia o godzinie 20.00 na placu Konstytucji 1952 roku w Warszawie. Kierujemy apel do Sejmu, Senatu i Prezydenta o uchwalenie ustaw o: - dekomunizacji Polski ]]>http://www.petycje.pl/petycja/6119/petycja_dekomunizacyjna_do_sejmu,_sen...]]> - zwiększenie pomocy dla Instytutu Pamięci Narodowej - uznaniu praw kombatantów walki o niepodległość z lat 1944-90 - przygotowania projektów zmian dotyczących sądownictwa ]]>http://www.petycje.pl/petycja/8006/stop_policyjnej_przemocy.html]]> KOMITET HONOROWY Paweł Baca (Związek Strzelecki "Strzelec") Tadeusz Bielawski (Konfederacja Polski Niepodległej Obóz Patriotyczny) Izabela Brodacka Falzmann (Ruch na rzecz JOW) Krzysztof Bzdyl (więzien polityczny, założyciel Konfederacji Polski Niepodległej) Elżbieta Chlebowska (działaczka NSZZ "Solidarność" ) Mariusz Cysewski (Koordynator Stowarzyszenia na rzecz Praworządności) Sylwia Domaradzka (Unia Polityki Realnej) Tomasz Dworzyński (Kongres Nowej Prawicy) Krzysztof Ewertowski (Konfederacja Polski Niepodległej Obóz Patriotyczny) Mariusz Gierej (Ruch Wolność i Godność) Przemysław Holocher (Kierownik Główny ONR) Marek Jurek (działacz podziemia Prawica Rzeczpospolitej) Marcin Kamiński (Stowarzyszenie KOLIBER) Witold Korona (Federacja Młodzieży Walczącej) Zygmunt Korus (więzień polityczny, Klub Gazety Polskiej) Amelia Kułakowska (Partia ELEKTORAT) Albert Łyjak (internowany, Solidarność Walcząca) Andrzej Melak (internowany, założyciel Komitetu Katyńskiego) Zygmunt Miernik (Prezes Ogólnopolskiego Ruchu Obrony Bezrobotnych) Kornel Morawiecki (więzień polityczny, założyciel Solidarności Walczącej) Marcin Nowak (UPR Olsztyn) Ryszard Opara (Nowy Ekran) Tomasz Parol (Łażący Łazarz, Nowy Ekran) Marian Piłka (internowany, Prawica Rzeczpospolitej) Jerzy Pietraszko (Solidarność Walcząca) Elżbieta Postulka (więzień polityczny Krajowe Porozumienie Emerytów, Rencistów i Kombatantów) Paweł Rudnicki (Klub Gazety Polskiej) Janusz Sanocki (internowany, Stowarzyszenie "Obywatele Przeciw Bezprawiu") Zenon Schmidtke (uczestnik strajku w kopalni "Staszic" w grudniu 1981 r.) Adam Słomka (internowany, Konfederacja Polski Niepodległej Obóz Patriotyczny) Tomasz Sokolewicz (więzień polityczny, założyciel Federacji Młodzieży Szkolnej) Tomasz Sommer (wiceprezes Ruchu Wolności) Tadeusz Stański (więzień polityczny okresu "Solidarności", Formacja Niepodległościowa) Romuald Szeremietiew (więzień polityczny okresu "Solidarności", Formacja Niepodległościowa) Tadeusz Świerczewski (więzień polityczny, Solidarność Walcząca) Kazimierz Świtoń (założyciel Wolnych Związków Zawodowych) Tomasz Urbaś (Sztab Wolnych Wyborów) Jerzy Wasiukiewicz (prezes Ruchu Wolności) Adam Wędrychowicz (Stowarzyszenie Polska Racja Stanu "Piast") Robert Winnicki (Prezes Zarządu Głównego Młodzieży Wszechpolskiej) Krzysztof Wojewódzki (Związek Strzelecki "Strzelec") Edward Wóltański (internowany, Solidarność Walcząca) Roman Zaleski (Solidarność Walcząca) Artur Zawisza (Wiceprezes Stowarzyszenia Marsz Niepodległości) Osoby wspierające: ]]>http://kpn-1979.pl/news.php?readmore=355]]> kontakt: sekretariat13grudnia1981@gmail.com Rzecznikiem prasowym Komitetu Honorowego obchodów upamiętniających XXX-lecie wprowadzenia Stanu Wojennego jest Tomasz Sokolewicz. oficjalna strona wydarzenia: ]]>http://kpn-1979.pl/news.php?readmore=355]]> strona prywatna związana z wydarzeniem: ]]>http://www.sokolewicz.eu/blog%20S.htm]]> Jeśli chcesz być wpisany na listę uczestników i sympatyków obchodów dnia Pamięci Narodowej - 13 grudnia wypełnij formularz ]]>http://www.kpn-op.pl/1-podpisz-petycje]]>