Pomelo

Obrazek użytkownika Hania Shen

Zbliża się Święto Księżycowe (中秋節)obchodzone na Tajwanie, Chinach Ludowych, Hong Kongu czy Singapurze. Z świętem tym nieodzownie związany jest owoc pomelo – także nazywany pomarańczą olbrzymią. Chińska nazwa owocu to “youzi” (柚子), a homofon “you” (有) to także chiński odpowiednik słowa „mieć”, „posiadać”; nic więc dziwnego, że pomelo jest symbolem dobrobytu.To pamelo zawdzięczamy grejpfruity, powstałe po skrzyżowaniu chińskiej pomarańczy z pomelo. Owoc pochodzi z Azji południowo-wschodniej, a Europejczycy poznali go przypadkowo w Palestynie w 1178.Pomelo to największy z cytrusów -jego waga może dochodzić nawet do 2 kg.Ma grupą, gąbczaszą skórkę. Sam owoc jest dość soczysty i mniej gorzkawy niż grejpfruit; owoc jest niskokaloryczny i bogaty w witaminę C. Wchodzące w skład pomelo flawonoidy powstrzymują podział komórek rakowych i wykazują działanie podobne do antybiotyku. Kandyzowana skórka pomelo może być smacznym dodatkiem do deserów i ciast. Pomelo można długo przechowywać - przeciętnie od dwóch, aż do czterech miesięcy (nawet w wysokiej temperaturze).Na Tajwanie pomelo uprawianie jest na 5tys. hektarach ziemi. W rym roku sprzedano już 150 ton do Chin. Do głównych importerów tajwańskiego pomelo należą także Hong Kong, Singapur i Kanada."Czlowiek stworzony jest na to, aby szukac prawdy, a nie by ja posiadac."
Blaise Pascal

Brak głosów